România Mare reflectată în reprezentări cartografice
26 Octombrie 2018, 14:43
"România Mare reflectată în reprezentări cartografice" este titlul expoziției vernisată de curând la Sala "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Române.
Expoziţia, înscrisă în seria manifestărilor dedicate Centenarului Primului Război Mondial şi al Marii Uniri, are ca scop ilustrarea cartografică a diferitelor secvenţe istorice premergătoare constituirii României Mari, prezentarea hărţilor etnografice folosite în timpul negocierilor din cadrul Conferinţei de Pace de la Paris, din anii 1919 şi 1920, precum şi reflectarea noilor dimensiuni teritoriale, geopolitice şi socio-economice în materialele cartografice interbelice.
De asemenea dorește să ilustreze faptul că sacrificiul militarilor români în timpul Primului Război Mondial a fost susţinut, din plin, de celelalte segmente ale societăţii româneşti, între care cartografia românească a fost un contributor de seamă la izbânda revendicărilor legitime, naţionale şi politice, ale românilor în cadrul Conferinţei de pace de la Paris din anii 1919-1920.
Cele 85 de hărți au fost selectate dintr-un fond de 40.000 spune Mariana Radu, custodele cabinetului de hărți al Bibliotecii Academiei Române.
Expoziţia poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10,00 - 18,00, iar sâmbătă de la 10,00 la 14,00 până la data de 2 noiembrie.