România, locul 3 în Europa la incidenţa accidentului cerebral
România ocupă locul 3 în Europa, după Bulgaria şi Macedonia, atât la incidenţa accidentului vascular cerebral cât şi la mortalitatea secundară bolilor cerebrovasculare.
Articol de Adriana Turea, 31 Octombrie 2014, 09:35
Tratamentul de preventie secundara corect si constant scade cu 30 la suta riscul repetarii unui accident vascular sau apariatia unui infarct miocardic la persoanele care au suferit deja un accident cerebral.
Acest aspect este esential in tratamentul unui pacient cu accident vascular cerebral, deoarece riscul de a-l repeta este de 9 ori mai mare.
De asemenea, acesti pacienţi au si un risc de 4-5 ori mai mare sa faca un infarct miocardic si de 3-4 ori mai mare sa sufere de o boală vasculara periferica de tipul arteriopatiei de la nivelul membrelor inferioare.
In aceste cazuri, este preventia secundara, care se stabileste de catre medicul neurolog, dupa o evaluare clinica si paraclinica completa a pacientului.
Cifrele sunt îngrijorătoare : o persoană care a supravieţuit unui accident vascular cerebral are 33 la suta şanse să mai sufere încă un eveniment de acest gen dacă nu este supravegheat de către un specialist.
România ocupă locul 3 în Europa, după Bulgaria şi Macedonia, atât la incidenţa accidentului vascular cerebral cât şi la mortalitatea secundară bolilor cerebrovasculare.
Îngrijorător este faptul că incidenţa accidentului vascular cerebral a crescut în rândul categoriei de vârstă sub 30 de ani.
În prezent, peste 31 la suta din numărul total de pacienţi cu accident vascular cerebral au vârsta cuprinsă între 20-64 de ani, comparativ cu 25 la suat în 1990.
Prevenţia secundară în accidentul vascular cerebral şi progresele în neurologie vor fi principalele teme dezbătute în cadrul celei de-a X-a ediţii a Congresului Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, care va avea loc în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie, la Atena.