România "lipseşte din topul turismului de sănătate"
După anii '90, România a dispărut din orice clasament internaţional privind turismul de sănătate, a spus la RRA fostul ministru al sănătăţii Vasile Cepoi.
Articol de Mira Gomboş, 08 Noiembrie 2013, 09:48
Deşi România dispune de o treime din resursele naturale cu potenţial terapeutic din Europa, ţara noastră nu se regăseşte, în prezent, în nici un clasament internaţional privitor la turismul de sănătate, a declarat coordonatorul grupului interministerial pentru turismul medical, Vasile Cepoi.
Invitat la Apelul Matinal de la Radio România Actualităţi, Vasile Cepoi a spus că "motivele identificate de noi până în prezent se pot grupa în mai multe categorii".
El a menţionat că în staţiunile balneare "nu mai avem personal medical specializat suficient", fapt care face imposibilă "acordarea unei asistenţe medicale privind utilizarea factorilor naturali de cură care se găsesc în aceste staţiuni".
"Dezvoltarea urbanistică necontrolată a staţiunilor a făcut ca acestea să-şi piardă din calităţi.
"Infrastructura care nu s-a dezvoltat corespunzător adecvat momentului în care ne aflăm face, de asemenea, ca această categorie a turismului să nu se dezvolte.
"Noi dispunem de o treime din resursele naturale cu potenţial terapeutic al Europei, pe care nu le valorificăm", a spus Vasile Cepoi.
La Forumul Internaţional al Turismului de Sănătate care se desfăşoară vineri, la Târgu Mureş, invitaţii români vor discuta despre soluţiile de pregătire a personalului medical specializat în recuperare balneară, a mai spus Vasile Cepoi.
Audio: Invitatul "Apelului Matinal" din această dimineaţă, coordonatorul Grupului interministerial pentru dezvoltarea şi promovarea turismului de sănătate, Vasile Cepoi.
Ce este turismul de sănătate?
Turismul medical sau turism de sănătate este practica de a călători în afara ţării natale pentru a primi asistenţă medicală de calitate la preţuri accesibile, potrivit Asociaţiei Române de Turism Medical.
În decursul unui sejur într-o staţiune, turistul poate beneficia de unele servicii medicale. Uneori, chiar companiile de turism vând pachete turistice care includ şi unele proceduri medicale.
Printre serviciile incluse în turismul de sănătate, ar fi de pildă tratamentele cu nămol, sau curele de apă minerală, termală sau sulfuroasă din staţiuni precum Olăneşti sau Călimăneşti.
În România sunt certificate cinci staţiuni balneare, prin hotărâre de Guvern, şi vor mai fi certificate alte 10 staţiuni, potrivit ministrului pentru IMM şi Turism, Maria Grapini citată de Agerpres.
România are, în prezent, peste 120 de localităţi cu resurse naturale cu proprietăţi terapeutice, dintre care 40 sunt staţiuni turistice de interes naţional şi 80 de interes local.