România lansează Strategia Naţională împotriva traficului de persoane
Peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime, iar cifra reală este mai mare, deoarece mulţi nu se regăsesc în statisticile oficiale.
Articol de Radiojurnal, 13 Mai 2024, 22:19
România a progresat vizibil - faţă de începutul anilor 2000 - în eforturile de contracarare a traficului de persoane, atât în crearea cadrului legal, cât şi în organizarea instituţională necesară, însă mai sunt lucruri de făcut, au afirmat participanţii la lansarea Strategiei Naţionale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2024-2028.
Guvernul a stabilit prin acest document mecanisme şi măsuri integrate şi coordonate, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, pentru a reduce amploarea acestui fenomen, ţara noastră fiind recunoscută de aproape 20 de ani ca unul dintre statele sursă pentru victimele exploatate în Europa.
Peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime, iar cifra reală este mai mare, deoarece mulţi nu se regăsesc în statisticile oficiale.
Traficul de persoane este o infracţiune subterană, dificil de identificat în mod direct, dar poţi să încerci să îl previi vorbind despre el, atrăgând atenţia cât mai multor oameni - a fost unul dintre mesajele transmise de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.
Directorul adjunct al agenţiei, Maria Cristina Stepanescu: Anul trecut am convins 451 de victime ale traficului de persoane să ne ceară ajutorul. Dar este nevoie de mai mult, pentru că în industria aceasta cel mai mare aliat al traficanților sunt frica și tăcerea. Folosesc termenul de industrie, pentru că, la fel ca într-o industrie, avem target de vânzări și avem cumpărători, din nefericire. Clienții își investesc banii în suferința victimelor și ne luptăm ca acest lucru să se schimbe, să protejăm viitorul, să lucrăm laolaltă împotriva traficului de persoane pentru drepturile şi demnitatea fiecărei persoane.