România îşi propune "deşeuri zero în 2025"
Ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat la "Ora Guvernului" că şi-a propus o colectare selectivă a deşeurilor de 50% în 2020 şi de zero deşeuri în 2025.
Articol de Iulia Gherman, 28 Septembrie 2015, 18:33
Ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, a răspuns luni, în Camera Deputaţilor, la ora dedicată guvernului, la întrebările parlamentarilor referitoare la stadiul măsurilor asumate de România la nivel european privind reciclarea deşeurilor, calitatea aerului şi a apei.
Deputatul PNL Lucia Varga sublinia că până la 31 decembrie trebuiau realizate sisteme de alimentare cu apă pentru majoritatea oraşelor mari.
Alte angajamente nerespectate vizează gestionarea deşeurilor şi asigurarea unei calităţi coresponzătoare a aerului, a mai precizat Lucia Varga.
"România riscă amenzi în sume fixe de 1,5 milioane de euro şi penalităţi pe zi de întârziere între 2.000 şi 124.000 de euro, pentru că lipsa de preocupare a guvernului Ponta pentru alocarea acestor investiţii, nepăsarea faţă de problemele de mediu sunt din ce în ce mai acute", a acuzat Lucia Varga.
Ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, a precizat că după corespondenţa avută cu reprezentanţii Comisiei Europene, România a scăpat de 18 proceduri de infringement, iar pentru cele rămase au loc negocieri în vederea clasării.
Cu privire la gestionarea deşeurilor, ministrul mediului a recunoscut că aceasta rămâne o problemă naţională.
"Suntem ultima ţară din ţările membre în care nu reuşim sub nici o formă să colectăm selectiv. Ţinta mea, ca ministru, 50% în 2020, undeva în 2025 deşeuri zero", a declarat ministrul mediului.
Graţiela Gavrilescu a mai spus că a iniţiat împreună cu ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, un memorandum pentru identificarea resurselor financiare necesare pentru gestionarea problemelor legate de apă, canalizare şi deşeuri.