România îşi doreşte o relaţie privilegiată cu Marea Britanie după Brexit
Autorităţile de la Bucureşti sunt preocupate de menţinerea drepturilor pe care le au acum cetăţenii români din Marea Britanie
Articol de Carmen Gavrilă, 24 Februarie 2017, 18:22
România îşi doreşte o relaţie privilegiată cu Marea Britanie după ieşirea acesteia din Uniunea Europeană, au arătat participanţii la dezbaterea despre Brexit organizată astăzi de Biroul Parlamentului European la Bucureşti.
Autorităţile române au arătat că sunt preocupate de menţinerea drepturilor pe care le au acum românii din Marea Britanie. Reporterul RRA Carmen Gavrilă spune că România insistă ca principiile de bază ale Uniunii Europene să fie abordate împreună în negocierile de ieşire a Marii Britanii din uniune şi nu separat, aşa cum sugerează documentul elaborat de guvernul britanic.
Evident că pentru Bucureşti principala temă de interes este situaţia românilor din Marea Britanie. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu din grupul popularilor a explicat ce categorii vor fi afectate de Brexit.
Marian Jean Marinescu: "Pentru cei care au contract sau care sunt rezidenţi sau care au contracte de muncă, nu cred că este nici o problemă. Pentru cei care trăiesc din sistemul de ajutor social, va fi o problemă, pentru că acum Marea Britanie nu dă absolut nimic la cei din terţe ţări şi, în momentul în care se iese, România este o terţă ţară."
Europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, din grupul socialiştilor, a atras atenţia că trebuie să ţinem cont de efectele Brexit asupra apărării comune. Ioan Mircea Paşcu:
"Prima chestiune este Europa cu două viteze. Europa primei viteze este Europa ţărilor euro şi aici România şi-a pierdut un aliat important. A doua chestiune sunt sancţiunile faţă de Rusia, pe care noi le-am susţinut, alţii vedeţi că nu le susţin şi aici România a pierdut un aliat puternic, pentru că Marea Britanie se pronunţa ferm pentru aceste sancţiuni."
Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat că România ar vrea ca subiecte ca situaţia cetăţenilor, bugetul european, frontierele să fie clarificate în negocierile cu Marea Britanie cât mai repede, poate chiar până la sfârşitul acestui an, pentru ca astfel statele membre rămase să aibă o marjă mai mare de negociere cu Londra.