România între statele UE cu cea mai slabă reprezentare a femeilor în funcţii publice de vârf, cu 19,5%
Datele publicate de Eurostat în ajunul zilei de 8 Martie, arată că femeile deţin 33,4% din funcţii în parlamentele şi guvernele din Uniune.

Articol de Radiojurnal, 07 Martie 2025, 23:25
România se numără printre statele membre ale Uniunii Europene cu cea mai slabă reprezentare a femeilor în funcţii publice de vârf, conform datelor publicate de Eurostat în ajunul zilei de 8 Martie. Cea mai dezechilibrată situaţie este, însă, în Ungaria.
Corespondentul RRA la Bruxelles, Bogdan Isopescu, a transmis detalii:
În apropierea Zilei Internaţionale a Femeilor, Eurostat aruncă o privire asupra reprezentării acestora în parlamentele şi guvernele din Uniune. Situaţia s-a îmbunătăţit în ultimii zece ani, astfel că femeile deţin 33,4% din funcţii. Când vine vorba de parlamente, Suedia, Finlanda şi Danemarca stau cel mai bine, pentru că femeile ocupă 45% din portofolii. La polul opus este Cipru, cu 14%, Ungaria cu 14,6% şi România cu 19,5%. Tot statele nordice au şi cea mai bună reprezentare a femeilor în guverne. În Finlanda, spre exemplu, numărul portofoliilor deţinute de femei este mai mare decât al celor ocupate de bărbaţi, în speţă 60%. Alte state au un număr cel puţin egal, în speţă Belgia, Estonia şi Franţa. Cea mai dezechilibrată situaţie este în Ungaria, unde nu există nicio femeie ministru. Cehia şi Croaţia sunt alte două exemple negative cu sub 10%. Dacă ne uităm la instituţiile europene vedem că raportul se păstrează. 35% dintre portofoliile de europarlamentari sunt deţinute de femei, iar în Comisia Europeană, din cele 27 de posturi, avem 10 comisari femei, printre care şi preşedintele Comisiei.
România a fost între ţările care au sărbătorit prima Zi Internaţională a Femeii pe 19 martie 1911, alături de Germania, Austria şi alte state europene. Ziua este asociată cu lupta pentru emancipare, drepturi egale cu bărbaţii, condiţii mai bune de muncă şi drept la vot. Data de 8 martie a fost stabilită abia în 1975 de Organizaţia Naţiunilor Unite, cu ocazia Anului Internaţional al Femeii. Perioada 1976-1985 a fost declarată, de altfel, Deceniul ONU pentru condiţia femeii.