România, încă un an pentru cheltuirea fondurilor europene
Parlamentului European a votat, miercuri, prelungirea cu un an a perioadei în care România poate cheltui fondurile europene alocate pentru 2011 şi 2012.
21 Noiembrie 2013, 08:53
Parlamentul European a votat, miercuri, aplicarea regulii N+3 pentru România şi Slovacia, ceea ce înseamnă încă un an la dispoziţie pentru a cheltui fondurile europene alocate pentru anii 2011 şi 2012.
Mai exact, vom putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 până pe 31 decembrie 2014, iar cele alocate pentru anul 2012 până la 31 decembrie 2015.
Prin acest pachet de reformă a politicii de coeziune este prevăzută extinderea cu un an a regulii N+3 pentru România şi Slovacia, o perioadă în care cele două ţări pot cheltui fondurile alocate pentru 2011 şi 2012, evitând astfel dezangajarea acestora.
La propunerea Comisiei Europeane, Parlamentul European a adoptat, miercuri, raportul eurodeputatului ceh Oldřich Vlasák cu o largă majoritate, raport ce prevede extinderea cu un an a regulii N+3 pentru România şi Slovacia, aceasta după ce, în februarie, Consiliul European a invitat Comisia Europeană să examineze soluţiile practice pentru a reduce riscul dezangajărilor automate de fonduri pentru cele două state în pachetele naţionale 2007-2013.
Comisia Europeană a prezentat astfel o propunere în acest sens, în luna mai. Potrivit unor surse europene, în săptămânile ce au urmat acestei propuneri, au existat state europene care s-au opus şi au dorit să le fie aplicată şi lor această regulă, şi aceasta a însemnat emoţii în plus pentru Slovacia şi România.
Cu toate acestea, s-a ajuns la un acord politic. Din acest moment, cele două ţări pot profita de perioada de un an pentru a continua absorbţia de fonduri. Iată de ce, astăzi, imediat după votul în plenul Parlamentului European, comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, a cerut României să continue eforturile pentru ameliorarea absorbţiei.
El a salutat, astfel, votul din Parlamentul European. Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a comisarului a confirmat acest mesaj şi a explicat la Bruxelles ce ar trebui să facă, în continuare, România.
"Ce înseamnă această măsură? Îi oferă României un an în plus pentru a cheltui fondurile şi aceasta înseamnă că riscul de a pierde bani este redus. România are, astfel, timp să respire. Această decizie de astăzi nu înclocuieşte nimic. Nu înseamnă că România trebuie să ridice piciorul de pe acceleraţie.
"Comisarul Hahn este mulţumit de votul de astăzi, dar vrea să sublinieze faptul că România trebuie să continue munca, pentru a implementa proiectele în teren şi a îmbunătăţi capacitatea sa administrativă", a declarat Shirin Wheeler.
Eşecul în a realiza acest lucru nu va face decât să amâne problemele pentru viitor, a mai spus Shirin Wheeler.
Tot miercuri, comisarul Hahn a salutat şi votul din Parlamentul European privind pachetul de reformă a politicii de coeziune, afirmând că reformele adoptate sunt fundamentale.
El a explicat că aceste reforme sunt menite să asigure un impact maxim pentru fiecare euro cheltuit în beneficiul cetăţenilor.