România, în fruntea clasamentului centralelor nucleare atât în privința randamentului reactoarelor, cât și al nivelului de siguranță
Conducerea Nuclear Electrica prevede definitivarea altor două reactoare cu aceeaşi tehnologie până în 2031 şi alte şase de dimensiuni mai mici până în 2029.
Articol de Bogdan Isopescu, 30 Ianuarie 2023, 22:26
România îşi păstrează prima poziţie în lume în privinţa randamentului celor două reactoare nucleare ale centralei de la Cernavodă.
Conducerea Nuclear Electrica prevede definitivarea altor două reactoare cu aceeaşi tehnologie până în 2031 şi alte şase de dimensiuni mai mici până în 2029. Bogdan Isopescu are detalii despre proiectele NuclearElectrica pentru următorii opt ani.
România rămâne în fruntea clasamentului centralelor nucleare atât în privința randamentului reactoarelor, cât și al nivelului de siguranță.
Reactorul numărul unu pus în funcțiune în urmă cu 26 de ani este pe primul loc în lume în privința randamentului de funcționare.
Datorită performanței, NuclearElectrica va prelungi viața acestuia, cel mai vechi dintre cele două, printr-o operațiune de retehnologizare care va începe în 2026 și se va încheia în 2029.
Melania Amuza, director general adjunct NuclearElectrica: Reactoarele noastre de la Cernavodă sunt pe locul unu și respectiv pe locul trei în ceea ce privește factorul de capacitate, ceea ce înseamnă un randament absolut excepțional de folosire a resurselor raportat la producția de energie și bineînțeles standardele noastre de operare sunt recunoscute ca fiind la cel mai înalt nivel în ceea ce privește nivelul de aderență la normele de securitate nucleară în România și mondială.
Dincolo de retehnologizarea primei unități NuclearEectrica dorește să construiască alte două reactoare cu aceeași tehnologie candu până în 2031, iar la conferința Națiunilor Unite de anul trecut banca de comerț exterior a Statelor Unite a și emis două scrisori de interes pentru finanțarea etapei de proiectare.
Un al treilelea proiect de anvergură este punerea în funcțiune, până în 2029, a celor șase reactoare modulare de mici dimensiuni cu tehnologia americană similară cu cea utilizată pe submarinele Statelor Unite.
Acestea vor aduce un plus de circa 460 de megawați instalați, iar amplasamentul este localitatea Doicești, județul Dâmbovița.