România în 5 proiecte de apărare europeană
Consiliul Afaceri Externe a adoptat, la Bruxelles, calendarul de implementare a initiativei de Cooperare Permanentă Structurată în domeniul apărării și securității.
Articol de Carmen Gavrilă, 06 Martie 2018, 18:38
Consiliul Afaceri Externe a adoptat, la Bruxelles, calendarul de implementare a initiativei de Cooperare Permanentă Structurată în domeniul apărării și securității.
Printre cele 25 de state membre care participa la initiativa este și Romania.
Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă, Federica Mogherini, anuntat că le-a propus statelor membre realizarea asa numitei Facilitati Europene pentru Pace – un instrument de finantare in domeniul militar. In discutie la reuniunea consiliului au mai fost mobilitatea militară, procesul de revizuire coordonată a apărării (CARD) şi Fondul european de apărare (EDF).
17 proiecte în PESCO
Calendarul de implementare a initiativei de Cooperare Permanenta Structurata (PESCO) cuprinde inclusiv termene de evaluare a stadiului in care se afla planurile nationale de implemetare a angajamentelor in domeniu si termene pentru stabilirea de noi proiecte commune. Documentul prevede și realizarea unui set de reguli administrative care ar urma sa fie adoptat la reuniunea consiliului de la sfarsitul lunii iunie.
De asemenea, Consiliul Afaceri Externe a adoptat o decizie prin care este oficial stabilita lista de 17 proiecte din prima etapă, in domenii ca instruirea, dezvoltarea de capabilitati si capacitatea de pegătire operațională in apărare. România s-a angajat să participe la 5 din totalul celor 17 proiecte selectate în această etapă.
Români în misiuni de instruire în Africa
Înaltul Reprezentant pentru Politica Externa, Federica Mogherini, a anunțat că e nevoie de mai mult personal pentru misiunile de instruire ale Uniunii, atât la Bruxelles cât si pe teren. Oficialul european a spus că mai multe state membre au anuntat ca sunt dispuse sa trimita oameni in aceste misiuni. Romania a fost reprezentată la reuniune de secretarul de stat Mircea Dușa care a reafirmat angajamentul țării noastre privind participarea activă la cele şase misiuni şi operaţii din cadrul Politicii de Securitate si Aparare Comune, inclusiv la misiunile de instruire desfăşurate pe continentul african.
Facilitatea Europeană pentru Pace
Federica Mogherini a mai anunțat ca statele membre au primit în mod pozitiv ideea inființării unui nou instrument numit Facilitatea Europeană pentru Pace, care va fi diferit de actualul Pact de Stabilitate:
„Ar fi o facilitate care ne-ar oferi capacitatea de a finanța nu numai construirea de capabilități ci și de echipament militar, de a oferi asistență forțelor armate ale partenerilor Uniunii și de asemenea va face mai simplu să acordăm sprijin operațiunilor de menținere a păcii derulate de partenerii noștri, peste tot în lume. Deocamdată facem asta prin facilitatea de pace pentru Africa dar e strict pentru acest spațiu geografic si deciziile se iau impreună cu Uniunea Africană. Facilitatea Europeană pentru Pace va fi ceva similar dar pentru un spațiu mai larg, nu va fi limitată la o zonă geografică anume iar Uniunea Europeană va decide singură când, unde și când să ofere sprijin partenerilor. De asemenea, ar putea fi extinsă pentru a acoperi și misiuni militare ale Uniunii” a declarat Înaltul Reprezentant pentru Politica externă, Federica Mogherini.
Fără bani din bugetul UE
Cum în prezent sunt dezbateri intense legate de viitorul buget multianual european de după 2020, Federica Mogherini a propus finanțare predictibilă și flexibilă pentru Facilitatea Europeană pentru Pace dar nu din bugetul comun. În ce privește parteneriatul NATO-Uniunea Europeană, Federica Mogherini a explicat ca este vorba despre un parteneriat natural, și că NATO are de câștigat dacă Uniunea își întărește apărarea.
“Am comunicat secretarului general adjunct al NATO Rose Gottemoeller evolutiile in cadrul Cooperării Permanente Structurate, făcute cu o atenție specială ca să nu ne suprapunem eforturile ci să umplem golurile. Mai ales în ce privește capabilitățile militare lucrăm prin instrumente ale Uniunii în așa fel încât statele membre ale Uniunii, care sunt cele mai multe și membre NATO, să-și poată îmbunătăți modul de a investi și produce capabilități care să fie și la dispoziția Uniunii dar și la dispoziția NATO. Bineînțeles poate să apară un element privind participarea unor state terțe ca de exemplu în Cooperarea Permanentă Structurată, dar aceasta e o decizie pe care o vor lua tările participante în următoarele luni. Însă e clar că abordarea privește state terțe cu care Uniunea a avut cooperare strategică și pe termen lung” a declarat Înaltul Reprezentant pentru Politica externă, Federica Mogherini.
Europa spune nu protecționismului
Federica Mogherini a exclus orice intenție a europenilor de a aplica o formă de protecționism in domeniul industriei militare și a explicat că Uniunea are de lucru în ce privește rezultatele, pentru că de exemplu europenii investesc 50% din cât investesc americanii însă rezultatul e de doar 15%. Cu alte cuvinte, a spus Federica Mogherini, degeaba creștem cheltuielile de apărare dacă o face în chestiuni neproductive, deci nu e vorba de cât de mult investim ci cât de mulți bani scoatem din ce am investit, iar Uniunea asta trebuie să facă, să se asigure că statele membre au la îndemână intrumente cu care să/și crească eficiența în domeniu.