România, "fruntașă la consumul de antibiotice din UE"
România se află între primele trei state mari consumatoare de antibiotice din cadrul Uniunii Europene, conform studiului realizat de Institutul Național de Sănătate Publică.
Articol de Adriana Turea, 03 Octombrie 2014, 17:16
România se află între primele trei state mari consumatoare de antibiotice din cadrul Uniunii Europene, alături de Cipru și de Grecia, conform studiului realizat de Institutul Național de Sănătate Publică.
Creșterea numărului de cazuri rezistente la antibiotice duce și la creșterea mortalității, determinând o dublare a acesteia, susțin medicii români.
Organizația Mondială a Sănătății recomanda să nu se facă abuz de antibiotice.
Specialiștii trebuie să utilizeze toate resursele cercetării științifice pentru a preveni rezistența la antibiotice, de aceea este recomandat ca antibioticul să fie prescris de către medic.
De cele mai multe ori românii sunt tentați să își administreze singuri antibioticele, chiar și când nu este cazul, mai ales în condițiile în care există încă farmacii care le elibereaza fără prescripție medicală.
În cazul în care sunt prescrise, acestea sunt recomandate în primul rând de către medicii de familie, care din dorința de a acoperi un spectru cât mai larg, în lipsa antibiogramei, prescriu tratamente de ultimă generație.
Conferențiar doctor Alexandru Rafilă atenționează că acest fapt duce la creșterea rezistenței față de antibiotice :
”Antibioticul trebuie administrat în modul recomandat pentru tipul de infecție pe care o are pacientul, chiar și realizarea unei antibiograme trebuie să țină cont de acest lucru, de tipul de infecție care apare la un anumit pacient.
"Sigur că majoritatea antibioticelor sunt prescrise de medicii de familie. E bine să începem cu antibiotice clasice, de prima linie, nu să utilizăm antibioticele cele mai noi, cele mai eficiente.
Pentru că pe de o parte generăm apariția rezistenței la aceste antibiotice și în cazul unei infecții grave nu vom mai avea cu ce să tratăm acea infecție, iar pe de altă parte costurile și de multe ori efectele adverse ale acestor antibiotice nu sunt de neglijat”, este de părere Conferențiar doctor, Alexandru Rafilă.