România, "fără deşeuri într-o singură zi"
"Let's do it Romania" este un proiect de eliminare a gunoaielor, lansat de o organizaţie civică.
Articol de Cora Enache, 25 Martie 2010, 16:09
"Let's do it Romania" este un slogan care îndeamnă la implicare şi pe care îl veţi auzi probabil foarte des în următoarele 6 luni.
Este chemarea unor organizaţii civice pentru a participa la un proiect foarte ambţios, acela de a curăţa într-o singură zi România de gunoaiele pe care le vedem aruncate pe maluri de rîu, margini de căi ferate, prin păduri sau pe lângă orice drum.
Programul "Let's do it Romania" va începe cu o cartare a deşeurilor.
Voluntarii vor căuta şi stabili coordonatele zonelor cu gunoaie iar apoi va fi întocmită o hartă a deşeurilor din România.
Tudor Jitianu a fost deja cu o echipă în judeţul Ilfov, iar pe o suprafaţă de 200 de kilometri pătraţi a identificat 60 de mormane de gunoaie.
"Mai multe sunt în anumite zone predilecte, lângă locurile de picnic, în şanţul de lângă drum dar sunt şi în pădurile închise cu barieră. Mormane de gunoaie consistent, adică de la câteva sute de kilograme de gunoaie, deci nu-s trei pet-uri aruncate. Alt loc tipic cum sunt casele izolate în afara localităţii, este şi mormanul de gunoi" a spus Tudor Jitianu.
Cartarea abia a început iar echipa "Let's do it Romania" mai are nevoie de încă 1.500 de voluntari pentru a finaliza harta deşeurilor şi de cât mai mulţi oameni care să cureţe arealele din afara oraşelor în 25 septembrie.
Coordonatorul voluntarilor, Ionuţ, ne-a informat că înscrierile se vor face în echipe de câte 5 şi fiecare echipă va avea un lider cu care se va păstra comunicarea.
Echipa va avea o maşină, un GPS şi o persoană care să se ocupe strict de documentaţie.
Să cureţi România într-o singură zi este o idee minunată, spun oamenii de pe stradă, dar greu de realizat.
Reprezentanţii societăţii civile spun că România poate deveni mai curată într-o singură zi.
Preşedintele Eco Asist, Liana Buzea afirmă că mai există şanse ca România să devină mai curată cu sprijinul autorităţilor centrale.
"Şansele există, mai ales că avem o serie de autorităţi centrale care ne asigură o capacitate. Aceste autorităţi centrale în primul rând îşi pot implica structurile subordonate sau aflate în coordonare, în teritoriu, dar ne vor sprijini şi la contactarea autorităţilor locale, consilii judeţene, prefecturi, primării." a declarat Liana Buzea.
Vom avea aşadar în curând cel puţin o hartă a gunoaielor din România, iar peste 6 luni vom afla dacă ele pot dispărea într-o zi.