România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane
Traficul de persoane afectează peste 50 de milioane de oameni la nivel global şi este a doua cea mai profitabilă infracţiune după traficul de droguri.
Articol de Radio România Actualităţi, 23 Aprilie 2024, 18:17
Traficul de persoane afectează peste 50 de milioane de oameni la nivel global şi este a doua cea mai profitabilă infracţiune după traficul de droguri, atrage atenţia organizaţia International Justice Mission. România este printre principalele ţări de origine ale victimelor acestui tip de infracţiuni în Europa, alături de Bulgaria, Polonia şi Ungaria.
Între recomandările incluse în raportul prezentat astăzi la Bucureşti de organizaţie se află scăderea duratei de judecare a cauzelor, eliminarea pedepsei cu suspendare în dosarele de trafic de persoane şi informarea rapidă a victimelor dacă apar situaţii de eliberare din arest sau închisoare a traficanţilor. Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Roxana Momeu a precizat că autorităţile române vor folosi sumele confiscate de la infractori în beneficiul victimelor.
Roxana Momeu: ”Fondurile confiscate și recuperate vor fi folosite pentru finanțarea proiectelor nerambursabile axate pe educație juridică, prevenirea criminalității și asistența și protecția victimelor. De asemenea, începând cu anul 2022, victimele pot obține compensații financiare din partea statului pentru daunele morale suferite ca urmare a infracțiunii.
În plus, Ministerul Justiției, prin ANABI, a pus bazele unui mecanism de vouchere dedicate victimelor infracțiunilor, în scopul acoperirii nevoilor urgente. Victimele pot primi un avans din compensație sub formă de vouchere, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii minime brute de bază pe țară, stabilite pentru anul în care victima a solicitat avansul.”
Specialiştii atrag atenţia că aproape 80% dintre traficanţi sunt cunoştinte ale victimelor, iar sărăcia, nivelul scăzut de educaţie şi mediul familial dezorganizat din care provin sunt principalele cauze ale acestui fenomen, mai transmite redactorul RRA Diana Surdu./editor Florin Lepadatu/