România este pregătită să primească un număr mare de refugiaţi din Ucraina
România este pregătită să primească un număr mare de refugiaţi din Ucraina, a declarat cu puţin timp în urmă ministrul de interne, Lucian Bode.
Articol de Florin Lepădatu, 25 Februarie 2022, 14:37
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - România este pregătită să primească un număr mare de refugiaţi din Ucraina, a declarat cu puţin timp în urmă ministrul de interne, Lucian Bode.
Precizările au fost făcute la finalul şedinţei Task-Force organizată de şeful executivului pentru gestionarea situaţiei generate de invadarea ţării vecine de către Rusia.
Ţara noastră poate să organizeze şi tabere pentru refugiaţi, cărora să le ofere hrană şi asistenţă medicală.
Despre componenta de sănătate a sprijinului acordat de ţara noastră a vorbit, la aceeaşi întâlnire cu presa, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila.
Nu există creşteri de radiaţii pe teritoriul României, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Reporterul RRA, Petruţa Obrejan, a urmărit declaraţiile făcute la Palatul Victoria şi ne oferă detalii: ”România este pregătită să preia un flux mare de persoană care vin din Ucraina și, în acest sens, vor acţiona coordonat, spunea ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări, dar și din alte structuri, din Departamentul pentru Situații de Urgență, toate fiind mobilizate la maximum. De asemenea, au fost intensificate și măsurile de control la frontieră și au fost suplimentate turele de serviciu, pentru că numai în ultimele 24 de ore, prin cele șase puncte de trecere a frontierei au intrat dinspre Ucraina în România mai mult de 10.000 de persoană, cu 50% mai multe decât în ziua precedentă. Lucian Bode a mai sus că există resurse tehnice, logistice și umane pentru organizarea de tabere de refugiați ca prim răspuns la criza umanitară din Ucraina și au fost identificate, totodată, locațiile unde acestea ar putea fi amplasate, existând și o legătură permanentă cu organizațiile neguvernamentale cu care Departamentul pentru Situații de Urgență colaborează, dar și cu Crucea Roșie și UNICEF. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a precizat, la rândul său, că până acum au fost doar 11 solicitări de azil din partea persoanelor venite din Ucraina, fie direct, fie prin Republica Moldova, însă solicitanții vor putea beneficia de mai multe tipuri de servicii medicale în baza unui acord mai vechi. Astfel, cei care solicită azil vor beneficia de servicii medicale timp de 90 de zile, iar dacă primesc statutul de refugiat, vor beneficia de aceleași drepturi ca și cetățenii români. Alexandru Rafila a explicat că s-a stabilit și formarea de echipe mobile, echipei medicale mobile, care se vor putea deplasa în centrele ce vor fi organizate de Ministerul Afacerilor Interne și acestea vor putea evalua starea de sănătate a refugiaților. Pentru că aminteai de gradul de radiații de la Cernobîl, Alexandru Rafila a mai spus că, în opinia sa, acestea sunt pure speculații.”