România este oficial în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime
Persoanele care efectuează zboruri către sau dinspre state membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră.
Articol de Radiojurnal, 31 Martie 2024, 09:21
Odată cu aderarea României la spațiul Schengen, persoanele care efectuează zboruri către sau dinspre state membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră.
În aeroport, după ce vor face controlul de securitate, pasagerii vor merge direct către poarta de îmbarcare, fără a se mai opri la filtrele poliției de frontieră, acolo unde înainte erau verificate documentele de călătorie și câteodată se formau cozi de așteptare destul de lungi.
Alexandru Buzică a fost la miezul nopții pe Aeroportul Otopeni.
Moment istoric pentru țara noastră. Suntem oficial în spațiul Schengen cu granițele aeriene și maritime.
Pe Aeroportul "Henri Coandă" din Capitală, primele zboruri din spațiul Schengen care au aterizat la ora 00:00 au fost cele din Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zürich, München, Amsterdam și Geneva.
Am stat de vorbă cu cetățenii români care tocmai debarcaseră și am aflat de la aceștia că au economisit chiar și 20 sau 30 de minute timpul de așteptare pe care îl pierdeau la ghișeul de control al pașapoartelor, ghișeu care, odată cu intrarea în Schengen Air, a dispărut.
- Sunt cetățean numărul trei care intră în România fără buletin.
Sunteți numărul trei?
- Da, sunt onorat că trăiesc şi eu într-adevăr într-o societate normală, așa cum ar fi trebuit să trăim de la început. Și mulțumesc cerului că a apărut și această zi minunată.
- Eu sunt primul care mi-am exprimat bucuria că am intrat fără a....
Cât aşteptai înainte la controlul de paşapoarte?
- Deci în jur de 20-30 stăteai la coada, depinde de numărul de avioane care aterizau. Deci acum a fost ceva "seamless", cum se spune. Deci n-am avut bagaj, am plecat și mi-am pregătit pașaportul, dar n-am avut ce să fac cu el.
Trebuie amintit că și Bulgaria a intrat odată cu țara noastră în spațiul Schengen aerian și maritim.
În prezent, 27 de state europene sunt membre cu drepturi depline în Acordul Schengen, iar România și Bulgaria sunt state membre cu drepturi parțiale și astfel spațiul de liberă trecere s-a ridicat la 29 de state europene.