România este codaşă la nivel european în ceea ce priveşte donarea de organe
În lipsa unui sistem eficient de donare și informare, mulți bolnavi își pierd viața pe listele de așteptare.
Articol de Ioan Suciu, 09 Octombrie 2024, 13:37
În România, vieţile a mii de oameni depind de un act de solidaritate supremă, anume donarea de organe. În judeţul Arad, unul dintre cele mai mari din vestul ţării, numărul donatorilor se află la un nivel îngrijorător de scăzut. Deşi există 38 de centre acreditate pentru prelevarea de organe, contribuţia locală este minimă, iar pacienţii aşteaptă un miracol care poate să nu vină niciodată.
Una dintre cauze este lipsa de educaţie şi de informare, consideră preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.
La nivel național, peste 4.000 de pacienți așteaptă un transplant, dintre care majoritatea sunt bolnavi de insuficiență renală, o afecțiune extrem de gravă atât în România, cât și la nivel mondial. Deși în ultimul an au fost realizate peste 300 de transplanturi, acest număr reprezintă doar 7,5% din necesarul total, un procent infim comparativ cu alte țări europene, spune președintele Asociației Transplantaților din România, Tache Gheorghe.
"Dacă raportăm numărul de donatori la milionul de locuitori, suntem codași la nivel european", a declarat Tache Gheorghe.
Situația este și mai sumbră în județul Arad, care se află pe ultimile locuri în clasamentul național în ceea ce privește numărul de donatori. Consecințele sunt devastatoare.
În lipsa unui sistem eficient de donare și informare, mulți bolnavi își pierd viața pe listele de așteptare.
În disperarea lor, cei care au rude în străinătate caută soluții în afara granițelor țării, înscriindu-se pe liste de așteptare din alte state membre ale Uniunii Europene.
"Iată că este o problemă care trebuie să stea mai mult în atențiai Agenție Naționale de Transplant și a factorilor abilități pe linia acestei proceduri medicale, pentru a se vedea unde sunt minusurile și a fi îndreptate lucrurile, încât toate unitățile acreditate să-și aducă un aport mai mare ceea ce privește donarea de organe", spune Tache Gheorghe.
Președintele Asociației Transplantațiilor din România subliniază că această criză a donării de organe nu este doar o problemă medicală, ci și una de conștiință socială.
"Aceasta este cota realitate. Această pasivitate care încă mai persistă se datorează lipsei de informare. Oamenii necunoscând nu se pronunță, nu fac niciun pas în acest sens", susţine Tache Gheorghe.