România este afectată de ploile abundente
După o serie de avertizări de coduri galbene sau portocalii, meteorologii au anunţat din nou luni că, până marţi la prânz, vor cădea ploi abundente în 12 judeţe din partea de est şi sud-est.
Articol de Ioana Dogaru, 28 Mai 2012, 18:54
De mai bine de o săptămână, România este afectată de precipitaţii care au dus şi la creşterea debitelor râurilor.
După o serie de avertizări de coduri galbene sau portocalii, meteorologii au anunţat din nou luni că, până marţi la prânz, vor cădea ploi abundente în 12 judeţe din partea de est şi sud-est.
În restul ţării, precipitaţiile se vor semnala pe suprafeţe mai restrânse şi cu o intensitate mai mică.
Prezent la şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, premierul Victor Ponta le-a cerut primarilor să lase deoparte campania electorală pentru câteva zile şi să ia toate măsurile necesare în caz de inundaţii.
El a dat asigurări că executivul va debloca din Fondul de rezervă sumele necesare pentru a acoperi pagubele materiale provocate de ploi.
Judeţele Vrancea, Galaţi, Vaslui, Bacău şi Neamţ vor fi cele mai afectate de căderile mari de precipitaţii, unde va ploua până miercuri - a spus directorul ANM, Ion Sandu.
Cursurile de apă sunt monitorizate de autorităţi, deoarece, în urma precipităţiilor căzute, multe dintre ele au depăşit cotele de atenţie, potrivit reporterului România Actualităţi, Daniela Mănuţă.
Specialiştii spun că în continuare se va menţine codul galben pe râurile din sudul ţării, iar în Dobrogea va fi instituit cod portocaliu.
"În cazul în care cantităţile importante prognozate meteorologic se vor realiza, am făcut un scenariu, am proiectat aceste cantităţi de apă pe cursurile de râu. Sunt multe sectoare de râu pe care atingem cod portocaliu.
"De asemenea, completăm codul portocaliu pentru Dobrogea, râurile mici care vor răspunde foarte rapid acestor cantităţi mari de precipitaţii", a declarat Mary-Jeanne Adler, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
Premierul Victor Ponta a cerut prefecţilor să ia măsuri pentru a preveni eventualele inundaţii.
De asemenea, a cerut şi să se verifice dacă primăriile au dotările necesare pentru situaţii de urgenţă.
Şeful executivului a precizat că vor exista din Fondurile de rezervă banii necesari pentru plata despăgubirilor după inundaţii.
Efectele ploilor abundente sunt din ce în ce mai grave
Efectele ploilor abundente şi prelungite sunt din ce în ce mai grave.
În judeţul Buzău au fost reactivate alunecările de teren, iar un dig de protecţie s-a rupt din cauza volumului mare de apă.
În judeţul Prahova, pe DN 1 bolovanii au blocat temporar carosabilul şi mai multe gospodării, beciuri ale unor case şi străzi au fost indundate.
În judeţul Vâlcea se caută soluţii pentru stabilizarea zonei, după ce o alunecare de teren de 30 de metri lungime s-a produs luni după-amiază pe DN 64 A, la intrarea în staţiunea Băile Olăneşti.
Situaţia este destul de gravă, întrucât alunecarea este una activă şi câştigă teren de la o oră la alta şi afectează chiar magistrala de gaze care leagă Staţiunea Băile Olăneşti de Râmnicu Vâlcea, transmite corespondentul România Actualităţi, Ana Maria Cârstea.
Numai în trei ore conducta s-a deplasat, din estimările autorităţilor, cu aproximativ 30-40 de cm.
În zonă se află şi reprezentanţii ai companiei de gaze, care fac în permanenţă măsurători pentru a stabili dacă există scăpări de gaze; şi, dacă situaţia o va impune, autorităţile au anunţat că vor recurge chiar la sistarea alimentării cu gaze.
De asemenea, în zonă circulaţia se desfăşoară pe un singur sens, iar dacă alunecarea va afecta şi mai mult DN 64A Râmnicu Vâlcea-Băile Olăneşti atunci se va recurge la închiderea acestei porţiuni, în zonă existând o variantă ocolitoare, respectiv str.Forestierilor, paralelă cu drumul naţional.
Ploile abundente din ultimele zile au produs probleme în circulaţie şi pe raza comunei Muiereasca, unde unul dintre cele trei tuburi care asigurau traversarea peste varianta ocolitoare a drumului aflat în construcţie a fost luată de viitură.
Elevii nu au ajuns luni la ore, iar mai mulţi turişti au rămas blocaţi la Mănăstirea Frăsinei.
Mai mult, lor li s-au alăturat cei peste 2.800 de localnici care au rămas izolaţi, însă autorităţile speră ca dintr-un moment într-altul să se reia circulaţia în zonă.