România: Duminică începe prima etapă a vaccinării anti-Covid
Duminică dimineață începe prima etapă a vaccinării, cu startul simbolic la ora 9:00, la Institutul Matei Balș din București, iar prima persoană imunizată va fi un medic.
Articol de Radiojurnal, 26 Decembrie 2020, 17:11
Prospectul vaccinului Pfizer-BioNTech, tradus în limba română.
Primele doze de vaccin anti-COVID au ajuns sâmbătă dimineață la Institutul Cantacuzino din capitală, desemnat Centrul național de stocare a vaccinurilor.
De aici vor lua, sâmbătă seară, direcția a 10 spitale de boli infecțioase din țară, unde va începe duminică vaccinarea propriu-zisă a medicilor din linia întâi de luptă împotriva coronavirusului.
Există speranță, dar și ezitare în legătură cu acest vaccin - declara coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță - dar, a adăugat el, vom avea rezultate care să convingă de faptul că vaccinarea e singura soluție pentru eradicarea pandemiei. Bogdan Isopescu a fost astăzi la Institutul Cantacuzino și relatează:
Cele zece mii de doze sunt depozitate în acest moment la minus 80 de grade în interiorul laboratoarelor din Institutul Cantacuzino.
Duminică dimineață începe prima etapă a vaccinării, cu startul simbolic la ora 9:00, la Institutul Matei Balș din București, iar prima persoană imunizată va fi un medic.
În luna ianuarie ar trebui să se finalizeze prima etapă, în speță vaccinarea personalului medical, pentru ca în februarie să vină rândul persoanelor din grupele de risc și al personalului din domeniile esențiale funcționării statului.
Abia în aprilie ar trebui să înceapă campania de vaccinare a populației, iar coordonatorul campaniei, Valeriu Gheorghiță, spune că vaccinul este gratuit și nu este obligatoriu.
El declara, în această dimineață, că scepticismul anumitor persoane care resping vaccinarea va putea fi balansat prin rezultatele campaniei de imunizare, singura soluție solidă pentru combaterea pandemiei.
Valeriu Gheorghiță: Fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticență este absolut legitimă. Important este să fim suficient de capabili noi să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane. Trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie. Cred că doar comunicarea și informarea sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună care să-i asigure protejarea sănătății, a lui, a familiei, a celor dragi și a comunității în general.
Reporter: Cât privește reacțiile adverse înregistrate până acum Valeriu Gheorghiță spune că acestea sunt minore și medii.
Pe de altă parte, adaugă el, în Anglia după un milion de vaccinări nu au fost înregistrate reacții adverse.
Valeriu Gheorghiță a mai spus că o a doua tranşă de vaccinuri va ajunge în România pe 28 decembrie.
Vor fi circa 150.000 de doze, cât vor veni, de altfel, săptămânal de acum încolo.
(RS)