România doreşte dezvoltarea relaţiilor economice cu SUA
România doreşte ca parteneriatul strategic pe care îl are cu SUA să aducă o mai mare dezvoltare a relaţiilor economice, spune Cornel Feruţă, director general în MAE.
06 Martie 2013, 23:36
Directorul general în MAE, Cornel Feruţă, a fost într-o vizită de două zile la Washington pentru întâlniri la Departamentul de Stat.
Principalele subiecte abordate de oficialităţile americane au fost parteneriatul strategic şi pregătirea conferinţei de evaluare a tratatului de neproliferare nucleară. România deţine preşedinţia celei de-a doua sesiuni a comitetului pregătitor care se va reuni la Geneva la sfârşitul lunii viitoare.
Directorul general pentru afaceri politice în MAE, Cornel Feruţă, spune că a discutat cu oficialităţile americane despre modul în care la reuniunea de la Geneva vor putea gestiona subiectele cele mai sensibile de pe agendă şi cum poate fi consolidat tratatul de neproliferare şi aplicarea lui.
"Discuţiile de aici urmează celor pe care le-am avut la Moscova şi la Beijing şi fac parte din seria de consultări cu statele posesoare de arme nucleare, cu cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate şi este parte a unui proces care nu se încheie aici, nici nu a început acum.
"Nu este primul contact pe care l-am avut cu colegii americani pe această temă, şi vom continua şi după comitetul pregătitor, pentru că este vorba despre o preşedinţie pe care o deţinem, care se va transforma într-o altă poziţie destul de importantă în perspectiva conferinţei de revizuire din 2015" a declarat Cornel Feruţă.
În cadrul vizitei la Washington, Cornel Feruţă a avut o întrevedere cu adjunctul secretarului de stat pe probleme de securitate internaţională, Tom Countryman.
Un reprezentant al Departamentului de Stat ne-a declarat că Tom Countryman este cel care va conduce delegaţia americană la discuţiile de la Geneva, programate între 22 aprilie şi 3 mai.
În ceea ce priveşte coopearea cu SUA, Cornel Feruţă spune că România îşi doreşte ca relaţiile politice foarte bune dintre cele două ţări să fie acompaniate de relaţii economice cel puţin la fel de bune.
El adaugă că firmele americane sunt interesate de acest lucru şi că există şi o încurajare în acest sens din partea guvernului american.