România, din nou în fața Curții de Justiție a UE din cauza deșeurilor
România ajunge din nou în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu a respectat obligațiile legate de gestionarea deșeurilor.
Articol de Carmen Gavrilă, 13 Noiembrie 2021, 08:40
Realizator: Constanţa Comănici - România ajunge din nou în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a respectat obligațiile legate de gestionarea deșeurilor. Comisia Europeană a făcut această solicitare.
Încă din 2014, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât că, înainte de depozitare, deșeurile trebuie tratate în modul cel mai adecvat pentru a reduce cât mai mult posibil efectele negative asupra mediului și a sănătății umane. În urma acestei hotărâri, în 2015, Comisia a lansat un studiu pentru a investiga depozitarea deșeurilor municipale solide nepericuloase netratate în statele membre ale Uniunii. În cazul României, studiul a scos la iveală deficiență la toate amplasamentele vizate de experții europeni, dar și faptul că majoritatea deșeurilor e depozitată fără nici un tratament. Depozitele de deșeuri care au făcut obiectul investigației nu au capacități de infrastructură, la fel ca și județele în care se află aceste depozite de deșeuri. În plus, în urma unei alte investigații, Comisia Europeană a constatat că depozitele de deșeuri din București nu respectă cerințele legislației europene, pentru că nu au autorizație în conformitate cu Directiva-cadru privind deșeurile și cu Directiva privind depozitele de deșeuri.
Decizia Bruxelles-ului de a trimite România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene este, în opinia ministrului interimar al mediului, Tánczos Barna, o lecție dură, însă nicidecum neașteptată. Acesta a precizat pe pagina de Facebook a ministerului că proprietarii depozitelor de deșeuri neconforme au reușit să închidă în zece ani doar șase dintre acestea, dintre care trei abia în acest an. Este vorba despre depozite municipale și industriale istorice, abandonate de proprietarii lor. Pentru restul de 42 de depozite rămase de închis, România se află în diferite faze. Cea mai gravă situație este aceea a celor 25 de depozite industriale ai căror proprietari se află în procedură de insolvență sau faliment și pentru care demersurile de închidere sunt practic inexistente, a mai explicat ministrul.