România, "creştere economică de 2%" în 2013
Guvernul estimează că România a înregistrat o creştere economică de 0,7%, în 2012, iar în 2013, creşterea va fi de 2%, a spus Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget la RRA.
11 Ianuarie 2013, 13:42
Guvernul estimează că România a înregistrat o creştere economică de 0,7%, în 2012, iar în 2013 creşterea va fi de două procente, a declarat Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget, la Radio România Actualităţi, în cadrul emisiunii "Matinal".
"Deşi, noi considerăm, pe baza prognozelor macroeconomice, că vom avea o creştere de 2% în acest an, bugetul este construit prudent, pe o creştere de 1,8%.
"Deci, creşterea luată în calculul construcţiei bugetare este mai mică, astfel încât să nu avem surprize pe regalizarea veniturilor", spune Liviu Voinea.
De asemenea, guvernul nu va mai aproba, în 2013, finanţarea niciunei investiţii, pentru care autorităţile locale au posibilitatea de a accesa fonduri europene.
Guvernul a bugetat, în 2013, pentru cofinaţarea fondurilor europene 21 miliarde lei, pentru investiţii publice, în creştere cu 4 miliarde lei faţă de 2012, a declarat, vineri, Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget.
"În perioada 2013 - 2016, ne propunem schimbarea structurii investiţiilor publice, astfel încât investiţiile finanţate din resurse proprii, să spunem, direct de la buget, să fie mai mici, în scădere, în schimb, să fie compensate de creşterea investiţiilor finanţate cu bani europeni.
"Şi, ca să fim siguri că lucrul acesta se poate realiza, bugetăm de la an la an mai mulţi bani de cofinanţare pentru fonduri europene.
"De exemplu, în 2012 am bugetat şi s-au şi cheltuit, conform execuţiei preliminate, 17 miliarde de lei pentru cofinanţare fonduri europene, iar în 2013 am bugetat 21 miliarde de lei, deci în creştere cu 4 miliarde de lei, practic aproape un miliard de euro în plus", a spus Voinea.
Bugetul pe 2013 prevede investiţii de 7,8 miliarde euro, din care investiţii de 2,5 miliarde euro din fonduri europene.
Asistenţa socială, sănătatea şi transporturile, domenii susţinute de guvern
Guvernul urmăreşte continuarea consolidării fiscale şi reducerea deficitului bugetar pentru a sprijini economia de cerere, astfel încăt să nu fie nevoie de împrumuturi.
"Acum, în interiorul acestor limite, acestor constrângeri, sigur că încercăm să finanţăm domenii prioritare şi, aici, construcţia autostrăzilor este un domeniu foarte important, căruia îi sunt alocaţi foare mulţi bani de la buget, de la buget, practic, 5,3 miliarde sunt alocaţi în acest an", spune Liviu Voinea.
"Apoi, sectorul de sănătate, care primeşte o creştere substanţială a alocărilor, cu 17% faţă de anul trecut, astfel încât creşte ponderea în PIB, de la 4%, la 4,5%, noi urmând să implementăm, pe parcursul acestui an, o directivă europeană, care obligă statul să plătească facturile la medicamente în 60 de zile; după cum ştiţi în trecut ele se plăteau şi la 300 de zile", a mai adăugat Liviu Voinea.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, subliniază că toate domeniile sunt importante şi încearcă să nu le reducă finanţarea.
"Un domeniu, pot să vă spun, în care finanţarea se scade faţă de anul trecut, este acela al administraţiei publice, adică mai puţini bani pentru, să spun eu, o sursă de multe ori criticată, şi pe bună dreptate, de presă, o sursă de risipă", a adăugat Liviu Voinea.
Audio: Eugen Rusu, în dialog cu ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, în emisiunea "Matinal".