România continuă să exporte produse agricole sub formă de materie primă
Preşedintele Asociaţiei Fermierilor, Daniel Botănoiu, atrage atenția că exportăm produse agricole sub formă de materie primă şi nu marfă procesată cu valoare adăugată mare.
Articol de Radiojurnal, 14 Decembrie 2021, 07:28
România continuă să exporte produse agricole sub formă de materie primă şi nu ca marfă procesată cu valoare adăugată mare. Aşa se face că avem defict comercial în acest domeniu, deficit care a urcat la peste 3 miliarde de euro.
În plus, recoltele bune din ultimii ani nu au avut un aport semnificativ la economia naţională, a calculat preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România, Daniel Botănoiu.
El atrage atenţia că ne adâncim în aceste pierderi în lipsa unor politici publice, care, de exemplu, să ajute la înfiinţarea unor unităţi locale de colectare procesare.
Daniel Botănoiu: Dacă am procesa floarea-soarelui, grâu, am crea locuri de muncă, am avea bunăstarea care îţi permite să te tehnologizezi în absenţa unor politici publice legate de un depozit care să colecteze toate legumele de la producătorii mici, mijlocii, fabrici de procesare şi de producere a produselor de panificaţie, în general.
Avertismentul reprezentantului Asociaţiei Fermierilor vine şi pe fondul unor scumpiri record la produsele alimentare, inclusiv a celor de bază, nu numai în România, ci peste tot în Europa Centrală şi de Est, unde inflaţia medie a ajuns la 7 la sută.
La noi, preţurile au fost în noiembrie în medie cu aproape 8 la sută mai mari faţă de aceeaşi luna a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Topul scumpirilor este dominat de ulei, al cărui preţ a crescut cu aproape 28%, urmat de cartofi, unde kilogramul este cu 23% mai scump, în timp ce preţurile la pâine, faină şi mălai sunt mai mari cu aproximativ 11 la sută.