România asigură "4% din producţia agricolă a UE"
Trei sferturi din producţia agricolă a României este vegetală, în timp ce la nivelul întregii Uniuni Europene culturile de cereale, fructe şi legume reprezintă puţin peste 50%.
Articol de Mira Gomboş, 21 Februarie 2015, 18:07
Trei sferturi din producţia agricolă a României este vegetală, în timp ce la nivelul întregii Uniuni Europene culturile de cereale, fructe şi legume reprezintă doar puţin peste 50%, relevă datele publicate de Eurostat, organismul de statistică al Comisiei Europene.
Ţara noastră asigură 4% din întreaga producţie agricolă a Uniunii Europene, situându-se pe locul 8 în clasament după Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, Olanda şi Polonia, toate ţări ale căror sectoare agricole produc peste 10 miliarde de euro anual.
România stă, însă, mai prost decât media europeană, în ceea ce priveşte ponderea produselor de origine animală, respectiv carne şi lapte, care este doar de un sfert din întreaga producţie agricolă.
Din cele 75 de procente de producţie vegetală, culturile de cereale au reprezentat un sfert, iar cele de legume, fructe şi plante horticole aproape o treime, potrivit datelor Eurostat.
Acelaşi studiu mai arată că România se situează pe primul loc în UE după contribuţia culturilor de câmp la totalul producţiei agricole, urmată de Grecia, Bulgaria şi Croaţia, în timp ce creşterea animalelor este activitatea agricolă predominantă în Irlanda, Danemarca şi Finlanda.