România: Șase centre de azil pentru a primi refugiaţi afgani
La Giurgiu funcţionează de 10 ani un centru regional de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil, care are o capacitate de 100 de locuri.
31 August 2021, 15:32
România are capacitatea de a primi refugiaţi din Afganistan, după ce structurile de securitate ale statului îi vor fi verificat, afirmă ministrul de Interne, Lucian Bode.
Una dintre principalele porţi de intrare a migranţilor în România, dinspre Turcia, este frontiera de la Giurgiu.
Cum se pregătesc autorităţile pentru valul de migranţi afgani, aflăm de la corespondentul RRA Marcela Petcu.
Reporter: În România funcţionează şase centre de azil, care au o capacitate normală de funcţionare de 1.110 locuri, în care acum sunt libere 751. În două centre se fac lucrări, potrivit ministrului de Interne, Lucian Bode.
La Giurgiu funcţionează de 10 ani un centru regional de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil, care are o capacitate de 100 de locuri.
Aceasta poate fi extinsă în caz de nevoie. Ermina Mihai, purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări, explică.
Ermina Mihai: Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil de la Giurgiu dispune de o capacitate de cazare de 100 de locuri, aceasta poate fi suplimentată cu încă 70 de locuri. În acest moment, gradul de ocupare este de 63%.
Reporter: Migranţii beneficiază în acest centru de condiţii optime de trai, asistenţă medicală primară, precum şi spaţii destinate activităţilor educative şi recreative. Unii dintre aceştia au încercat să intre fraudulos pe la Giurgiu.
Roxana Popazu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu: Poliţiştii de frontieră au constatat mai multe cazuri de migraţie ilegală, fiind depistaţi un număr de 97 de cetăţeni cu diferite naţionalităţi. Ne referim la sirieni, libanezi, turci, pakistanezi, afgani, palestinieni, care au încercat să treacă fraudulos frontiera de stat.
Reporter: Autorităţile de frontieră de la Giurgiu spun că monitorizează în permanenţă situaţia şi că vor fi dispuse măsuri în mod progresiv.
(RS)