Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”România are una dintre cel mai pregătite poliții de frontieră din Europa și asta mă face să cred că România poate gestiona probleme legate de migrație”

"Apel matinal" - Invitat: Mircea Mocanu, şeful Misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în România.

”România are una dintre cel mai pregătite poliții de frontieră din Europa și asta mă face să cred că România poate gestiona probleme legate de migrație”
Foto: politiadefrontiera.ro

Articol de Florin Lepădatu, 12 Decembrie 2023, 09:21

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea "Matinal" - Rubrica "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - Aproape 60 de persoane din Siria, Irak și Iran au fost descoperite, ieri, de polițiștii de la punctele de trecere a frontierei Nădlac și Nădlac 2, când încercau să treacă ilegal frontiera către Ungaria. Aceștia erau ascunși în două camioane de transport marfă, două tiruri, fiind preluați de polițiștii de frontieră, care au și început cercetările pentru infracțiunile de trafic de migranți pentru șoferi și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățenii depistați ascunși în mijloacele de transport. Dar, astăzi, la "Apel matinal", vom discuta despre problematica migrației. Cine sunt migranții care vin în România și care sunt motivele și destinația lor vom afla în continuare de la invitatul "Apelului matinal" de astăzi, Mircea Mocanu, șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în România. Bună dimineața!
Mircea Mocanu: Bună dimineața!
Realizator: Înainte de toate, cred că mulți nu reușesc să facă distincția între migranți și refugiați. Cine sunt acești oameni, cum ajung și de ce vin în România?
Mircea Mocanu: Foarte important să facem diferența între migranţi și refugiați, deoarece dacă migranții vin în România sau în Europa în scop de muncă, de studii, dar se pot întoarce în țara lor de origine, refugiații, cum sunt cei din Siria, de exemplu, sunt afectați de conflicte, de persecuții și instabilitate în țara lor, iar posibilitatea de întoarcere este aproape zero. Haideți să ne imaginăm dacă România și județele din România ar reprezenta țările lumii, să ne imaginăm un județ care este afectat de război, iar în acel județ nu se pot întoarce oamenii care au plecat, de exemplu, spre București. Dar, în același timp, dacă într-un alt județ se închid două-trei fabrici, oamenii migrează către București și își găsesc de lucru, dar se pot întoarce acasă, pot merge în concediu, de exemplu, înapoi, și își pot vedea familia rămasă acolo.
Realizator: Care este destinația lor finală? Înțeleg că mulți sunt în trecere prin România.
Mircea Mocanu: Mulți aleg România ca destinație, dar, în același timp, o parte dintre ei aleg Europa ca destinație. Să nu uităm că migrația forței de muncă este bazată pe cerere și ofertă. Așadar, Europa are nevoie de migranți și, în consecință, aceștia aleg să plece din țara de origine și să vină în Europa, unde găsesc locuri de muncă, fie în construcții, în servicii, acolo unde Europa are nevoie de ei. Dacă e să ne referim la România, de exemplu, unde locuiesc aproximativ 140.000 de cetățeni din afara statelor UE, să ne gândim totuși că România are la dispoziție aproximativ 30 de miliarde doar din PNRR, alte miliarde din fonduri structurale. Aceste fonduri sunt și vor fi folosite pentru construcția de infrastructură, de drumuri, de spitale, de școli și atâta timp cât în ultimii 20 de ani au părăsit România aproximativ 4 milioane de români, gândiți-vă că România are nevoie de forță de muncă. Migrația este o soluție, nu este singura soluție, dar este una dintre soluțiile care pot ajuta statul român, sectorul privat din România să desfășoare activități.
Realizator: De multe ori, însă, prezența străinilor, migranților sau refugiaților creează anumite temeri. Cât de mult îi înțelegem noi pe acești oameni?
Mircea Mocanu: Îngrijorările privind migrația pot apărea din cauza neînțelegerilor legate de acești oameni, dar este esențial să promovăm educația și informarea pentru contracararea stereotipurilor. Vă dau un exemplu: un coleg din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație vine din Eritrea, a încercat să își caute o locuință în România și intrând pe un site de anunțuri a apelat aproximativ 30-35 de proprietari și când menționa că este din Eritrea a fost respins, dar asta nu pentru că românii sunt rasiști, ci pentru că românii nu înțeleg și nu au foarte multe informații legate de țara de origine și atunci această neinformare, această lipsă de informații legate de țara de origine, de motivele pentru care acești oameni aleg să plece din țara origine fac ca anumiți români să fie reticenți, dar marea majoritate înțeleg nevoia de migrație, înțeleg că România face parte dintr-un context internațional, dintr-o familie internațională și că migrația va rămâne. Atâta timp cât România rămâne o țară dezvoltată, evident că și migranții vor dori să trăiască într-o țară dezvoltată.
Realizator: În contextul discuțiilor privind accesul României în spațiul Schengen, argumentele legate de migrație pentru amânarea unei decizii au fost, sunt întemeiate?
Mircea Mocanu: Dezbaterea privind accesul României în spațiul Schengen poate include și aspecte legate de migrație, dar este important să analizăm întregul context, inclusiv capacitatea de gestionare a fluxului de persoane, motivele politice din spatele deciziei. Nu cred că România are probleme tehnice privind condițiile de intrare în spațiul Schengen, dar privind negocierile din ultima perioadă și aspectele ce țin de nevoile și de interesele politice din Austria fac ca România și Bulgaria să fie în afara acestui spațiu.
Realizator: Avem o curiozitate, pentru ca lumea să înțeleagă diferența între migranți și refugiați. De exemplu, la granița cu Ungaria sunt prinși migranți și refugiați. Ce se întâmplă cu unii, dar și cu ceilalți? Care dintre ei sunt returnați acasă?
Mircea Mocanu: Pe scurt, migranții pot fi returnați acasă dacă nu au motive întemeiate să solicite azil în Europa. Cei care provin din țări sigure vor fi returnați în țările de origine, dacă nu au un drept de ședere pe teritoriul Europei. Cei care depun o solicitare de azil și în urma analizei se observă și se analizează faptul că persoana respectivă este îndreptățită să ceară protecție internațională, atunci persoana respectivă va fi lăsată pe teritoriul Uniunii Europene.
Realizator: Și ca să conchidem, România este în continuare pregătită, mă gândesc aici la administrația publică, la autorități pentru a gestiona orice problemă legată de migrație?
Mircea Mocanu: Eu zic că România a demonstrat în ultimii doi ani, doar dacă e să luăm această situație complexă și dificilă de la granița țării în ceea ce privește Ucraina. România a demonstrat că poate gestiona un tranzit de peste 4 milioane de oameni într-un timp foarte scurt, că poate găzdui și poate oferi servicii a peste 150.000 de oameni care au ales România, de ucraineni care au ales România ca destinație. Deci, am convingerea că România poate. România are una dintre cel mai pregătite poliții de frontieră din Europa și asta mă face să cred că România poate gestiona probleme legate de migrație. Întrebarea e: populația este pregătită să învețe despre migrație, să învețe despre țările de origine și despre nevoia țării de a primi migranți?
Realizator: Răspunsul îl vom primi, cred eu, cât de curând. Dar, e nevoie de o campanie de informare pentru a ști exact care este situația. Cel puțin aceasta este părerea mea. Nu știu, dumneavoastră ce credeți?
Mircea Mocanu: Sunt de acord cu dumneavoastră. Este nevoie de informare, este nevoie de o educație și este nevoie să gestionăm subiectul așa cum este el și să vedem care sunt obiectivele țării, care sunt nevoile migranților, cum putem să-i integrăm cât mai repede, astfel încât ei să fie o resursă pentru comunitățile unde aleg să ajungă și nu o povară pentru autoritățile statului.
Realizator: Fără distorsiune, aș putea spune. Mulțumesc pentru discuția legată de problematica migrației! Mircea Mocanu, șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în România, invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
România 16 Septembrie 2024, 19:25

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4

Seismul s-a simțit în București și în alte orașe din jumătatea de est a țării, precum și în Republica Moldova.

Magnitudinea seismului din Vrancea, revizuită la 5,4
Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
România 16 Septembrie 2024, 18:21

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc

Cele două persoane arestate au fost prinse în flagrant în timp ce încercau să vândă mai multe doze de drog.

Arestați pentru trafic cu droguri de mare risc
Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
România 16 Septembrie 2024, 17:59

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea

INCDFP a anunțat că la ora 17:40 s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur semnificativ, la adâncimea de 152.531...

Cutremur cu magnitudinea 5.2 în zona Vrancea
Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
România 16 Septembrie 2024, 16:33

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți

ISU Galați a anunțat că a găsit în localitatea Grivița a șaptea victimă a inundațiilor de zilele trecute.

Tragicul bilanț al inundațiilor a ajuns la șapte morți
Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
România 16 Septembrie 2024, 16:21

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor

Mai multe drumuri naționale și județene din Galați au fost afectate de inundațiile din ultimele zile.

Galați: Șosele închise din cauza inundațiilor
Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
România 16 Septembrie 2024, 16:13

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații

Continuă intervențiile pentru scoaterea apei din gospodării și pentru reluarea alimentării cu energie.

Nu a mai fost nevoie de evacuări din zonele afectuate de inundații
Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
România 16 Septembrie 2024, 15:32

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații

Fiecare familie sau persoană singură afectată va primi câte 10.000 lei.

Executivul alocă o primă tranșă de bani pentru oamenii afectați de inundații
LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern
România 16 Septembrie 2024, 14:55

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern

Guvernul se reunește pentru a aproba măsuri suplimentare pentru sinistrații din zonele afectate de inundaţii.

LIVE VIDEO: Declarație în deschiderea ședinței de guvern