România are "probleme" cu infracţionalitatea pe Internet
Ofiţerul de legătură al FBI în România avertizează asupra riscurilor pe care le-ar putea suporta ţara noastră din cauza infracţionalităţii ridicate pe internet.
Articol de Diana Surdu, 05 Martie 2010, 19:06
Gary Dickson, ofiţerul de legătură al FBI în România, a declarat la Radio România că ţara noastră nu este o ţintă pentru un atac din partea reţelelor specializate în terorism informatic.
El a menţionat în schimb că România are o problemă aparte cu infracţiunile pe internet, criminalitatea informatică fiind principalul obiect de activitate al biroului FBI din România.
"În România, ne ocupăm în special de criminalitatea informatică: fraude pe eBay, fishing, furtul informatic al datelor personale ori falsificarea cardurilor bancare.
"România are o problemă mare cu infracţionalitatea pe Internet", susţine ofiţerul de legătură al FBI.
Gary Dickinson consideră că durata proceselor şi obţinerea deciziilor de condamnare este prea lungă în România.
"În general, faza de anchetă este destul de bună în România. Problema apare când dosarul este trimis în instanţă. Atunci aveţi perioade extrem de lungi înainte de a obţine o sentinţă şi, deseori, inculpaţii sunt liberi în toată această lungă perioadă de timp. În opinia mea, aceasta este principala problemă, nu ancheta", a declarat Gary Dickinson.
Ofiţerul FBI susţine că o altă problemă o reprezintă pedepsele care se aplică în România pentru infracţiunile informatice.
"Aceasta este o altă problemă în România: pedepsele, în prima instanţă, sunt cu suspendare; deci ai o anchetă foarte bună, dar un proces foarte lung, iar apoi, infractorii sunt condamnaţi la doi-trei ani, dar cu suspendare", a declarat Gary Dickinson.
El consideră că pentru rezolvarea acestor probleme, DNA "trebuie să fie independent şi trebuie să fie capabil să acuze şi să aibă judecători pe care să se bazeze".
Gary Dickinson a mai spus că, în opinia sa, fenomenul infracţionalităţii informatice ridicate se poate explica prin obiceiul moştenit de români din perioada comunistă de a eluda legea, dar şi prin gradul de informare ridicată a unor indivizi care profită de pedepsele mici pe care le riscă pentru infracţiuni informatice.
În opinia sa, cea mai importantă consecinţă a acestui lucru este că România riscă să primească interdicţii la accesul pe internet din partea unor firme americane sau europene. Dacă infracţionalitatea informatică se va accentua, astfel de limitări pot afecta companiile româneşti.
"Cred că cea mai importantă consecinţă a atacurilor informatice este că accesul României la Internet riscă să fie limitat, adică companii din SUA sau din Europa ar putea să nu mai accepte să lucreze cu românii din cauza atâtor fraude şi ar putea spune că nimeni nu mai poate cumpăra de pe eBay sau de pe Amazon ori din altă parte, sau oamenii nu îşi mai pot plăti cu cardurile pe Internet.
"Limitări ca acestea, dacă se accentuează infracţionalitatea, pot afecta economia României şi, cu siguranţă, înseamnă o reputaţie proastă pentru România din cauza acestui furt de cărţi de credit şi a fraudelor", a declarat Gary Dickinson.