România "are o relaţie mult schimbată" cu Republica Moldova
Ministrul de externe Teodor Baconschi a prezentat bilanţul pe ultimele şase luni, care cuprinde o relaţie mult îmbunătăţită cu Chişinăul, strategia Dunării aproape finalizată şi reduceri de cheltuieli cu 35%.
Articol de Carmen Gavrilă, 13 Iulie 2010, 07:43
După vara reducerilor de cheltuieli la ministerul de externe, urmează o toamnă în care la Bucureşti vor veni lideri importanţi precum minstrul rus de externe, Serghei Lavrov, sau cancelarul german Angela Merkel.
Bilanţul pe ultimele şase luni la ministerul de externe cuprinde o relaţie mult îmbunătăţită cu Republica Moldova, strategia Dunării aproape de finalizare şi reduceri de cheltuieli în minister cu 35%, cu zece procente mai mult decât ceruse premierul Emil Boc.
În prezent diplomaţii români negociază pentru a obţine cât mai multe posturi în serviciul european extern.
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a spus că prin Tratatul de la Lisabona o treime din personalul acestui serviciu este recrutat din serviciile naţionale ale statelor membre.
În condiţiile în care reprezentanţele Comisiei Europene vor deveni delegaţii ale Uniunii, România urmăreşte să obţină poziţii de şef de delegaţie, adjunct de şef de delegaţie, dar şi o serie de posturi, unul chiar de director, în centrala Serviciului Extern European care va funcţiona la Bruxelles.
"Nu suntem singurul stat membru nemulţumit de gradul de transparenţă al constituirii serviciului din acest moment. Noi înţelegem că statele membre cu mai mare influenţă exercită această influenţă pentru a ocupa poziţiile cele mai relevante, dar vrem ca prevederile tratatului să fie respectate întocmai.
"I-am notificat în câteva întâlniri formale sau informale doamnei Ashton, ne-a spus că va avea personal grijă ca şi diplomaţi români să lucreze în serviciu încă din faza inţială a constituirii lui", a declarat ministrul de externe, Teodor Baconschi.
Relaţia României cu Republica Moldova este "mult schimbată"
El a explicat că este destul de greu în diplomaţie să vezi rezultate după doar şase luni, însă până acum cert este că România "are o relaţie mult schimbată cu Republica Modova, de exemplu".
Deja au fost inaugurate două noi consulate în doar jumătate de an, după demersuri care au durat ani de zile.
În plus, Teodor Baconschi a anunţat că în septembrie este posibil să fie deschis la Chişinău şi Institutul Cultural Mihai Eminescu.
Şi tot din vecinătatea estică, la Bucureşti va fi aşteptat în toamnă ministrul de externe al Ucrainei, ţară cu care România are încă o listă de probleme nerezolvate: situaţia minorităţii române şi canalul Bîstroe.
Teodor Baconschi a anunţat că de curând a primit confirmarea că şi minstrul rus de externe, Serghei Lavrov, va veni la Bucureşti în câteva luni.
Tot în toamnă este programată vizita cancelarului german Angela Merkel. Teodor Baconschi a anunţat că România vrea să propună un parteneriat strategic cu Germania.