România are nevoie de "viziune în politica fiscală"
Într-un interviu acordat pentru România Actualităţi, Theodor Stolojan a declarat că susţine menţinerea cotei unice de impozitare.
Articol de Bogdan Isopescu, 16 Iulie 2010, 20:50
Prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan recunoaşte că mesajele contradictorii privind măsurile economice luate de guvern, cum ar fi cele despre mărirea TVA sau renunţarea la cota unică, produc confuzii în mediul de afaceri şi nu aduc predictibilitatea necesară dezvoltării afecerilor.
Prim-vicepreşedintele PDL spune că "România are nevoie de o viziune în domeniul politicii fiscale. Este o serie întreagă de decizii strategice care trebuie gândite într-o viziune de ansamblu şi ieşită cu o reformă a sistemului fiscal".
Theodor Stolojan a subliniat, dând exemplu Danemarca, unde de ani de zile cota de TVA este de 25%, iar majoritatea populaţiei nu plăteşte contribuţii de asigurări medicale, că "într-un sistem fiscal nu poţi să te uiţi doar la un impozit".
De asemenea, Theodor Stolojan a precizat că "programul de austeritate în sine nu constituie decât o premisă a redresării economice al României. Dacă vrem să accelerăm redresarea, trebuie duse până la capăt aceste reforme".
Potrivit economistului Theodor Stolojan "România a fost în situaţia de a fi complet dezarmată în faţa crizei".
Mai mult, el a precizat că "România avea deficite mari încă din anii de creştere economică".
Restructurarea cheltuielilor bugetare, "singura posibilitate"
Potrivit prim-vicepreşedintelui PDL, România nu are deocamdată posibilitatea de a ieşi din criză, singura posibilitate pe care o are guvernul fiind cea de a restructura cheltuielile bugetare, reducând cheltuielile de consum şi mărind cheltuielile de investiţii publice.
Theodor Stolojan a subliniat că România nu îşi poate permite să apeleze la metodele la care au recurs alte state deoarece unele dintre ele, în perioadele de creştere economică, şi-au acumulat rezerve sau au redus dobânda de politică monetară la 0,25%, cum a făcut SUA.
Referitor la eliminarea impozitului minim, Theodor Stolojan a declarat că acest impozit nu este potrivit, adăugând că "nu poţi să pui un impozit, gândindu-te că cineva va realiza un venit".
Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PDL spune că până când România nu reduce semnificativ decalajul între standardul de viată românesc şi cel din Uniunea Europeană, cota unică de impozitare va trebuie menţinută.
Premierul Emil Boc anunţase, vineri, că din toamnă impozitul minim pentru firmele din România va fi eliminat, precizând că măsura şi-a îndeplinit scopul.