România "are nevoie de un sistem judiciar independent"
După ce ambasadorul american la Bucureşti afirmă că SUA este îngrijorat de calitatea democraţiei din România, premierul Ponta a susţinut că magistraţii independenţi sunt esenţiali pentru o societate democratică.
Articol de Ioana Dogaru, 04 Iulie 2012, 20:01
România are nevoie de un sistem judiciar independent şi eficient, a declarat, miercuri seară, primul-ministru Victor Ponta, la recepţia organizată de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei.
În discursul său, premierul a amintit de o vizită a sa în SUA în calitate de procuror, unde a înţeles că magistraţii independenţi sunt esenţiali pentru o societate democratică.
Victor Ponta a arătat că doreşte să întărească mesajul ambasadorului SUA în România, Mark Gitenstein, referitor la necesitatea ca ţara noastră să aibă un sistem judiciar independent şi eficient.
"Vreau să întăresc mesajul dvs că România are nevoie un sistem judiciar independent şi eficient şi sper ca ţara în care vreau să trăiesc şi în care sper că vor trăi şi copiii mei va avea un sistem judiciar independent şi eficient", a precizat premierul Ponta.
Victor Ponta s-a declarat onorat şi mândru să prezinte, în numele guvernului, aprecierile pentru Statele Unite cu ocazia Zilei Independenţei.
"Am vrut să fiu aici, în ciuda situaţiei politice pe care dl ambasador a numit-o furtună, pentru că eu cred că SUA, ambasadorul şi toţi partenerii noştri americani merită să aibă aici un oficial care să spună cât de importantă este relaţia noastră şi cât de recunoscători suntem la contribuţia dvs în dezvoltarea democraţiei şi ţării noastre.
"Am vrut să fiu aici pentru că, deşi politica internă românească este controversată, este un punct în care toate părţile politice vom fi mereu de acord că avem nevoie de un parteneriat special cu SUA, că apreciem acest parteneriat special şi că avem multe de învăţat de la SUA, instituţiile democratice şi partenerii americani.
"Pentru că suntem atât de obişnuiţi cu autocritica, aş dori să spun azi şi aici că apreciem foarte mult Parteneriatul special semnat de preşedintele Băsescu şi de fostul premier şi fostul ministru de externe în 2011 şi cred că este datoria noastră să-l punem în practică şi să continuăm această relaţie excelentă dintre ţările noastre", a mai spus premierul.
Washingtonul, "îngrijorat de calitatea democraţiei din România"
Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, afirmă că Washingtonul este îngrijorat de calitatea democraţiei din România.
Diplomatul a explicat miercuri, la recepţia dedicată Zilei Statelor Unite, că are obligaţia, dar şi instrucţiuni de la guvernul său, să îşi exprime public opinia, chiar dacă aceasta ar putea deranja unele persoane din România.
"Pentru o democraţie este extrem de important dacă voinţa majorităţii este sau nu exercitată în concordanţă cu Constituţia. Răspunsul meu în ce priveşte suspendarea preşedintelui depinde de felul în care va fi făcut acest lucru.
"Dacă acest lucru se face într-o manieră care pare manipulată sau în contradicţie cu Constituţia sau apelând la scurtături, pentru că unii sunt nemulţumiţi de această procedură, atunci acest lucru va avea un efect grav asupra imaginii voastre în lume", a declarat Mark Gitenstein.
Ambasadorul american a precizat că parteneriatul dintre România şi Statele Unite nu va fi afectat de schimbarea de guvern de la Bucureşti, ci de o eventuală slăbire a instituţiilor româneşti, a transmis redactorul România Actualităţi Carmen Gavrilă.
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a mai declarat, în discursul său susţinut la recepţia de 4 Iulie, că pentru a creşte nivelul investiţiilor străine România are nevoie de continuarea democratizării, consolidarea pieţelor şi asigurarea împărţirii beneficiilor economice între toţi românii.
Mark Gitenstein a adăugat că pentru România este vitală continuarea reformelor instituţionale, iar orice regres în acest sens va fi "sever pedepsit" de nemiloasele pieţe internaţionale.