România are nevoie ”de un nou model de creştere economică”
România are nevoie de un nou model de creştere economică, pentru a putea recupera decalajele faţă de ţările dezvoltate (raport BERD).
Articol de Iulian Olescu, 16 Iunie 2018, 13:01
România are nevoie de un nou model de creştere economică, pentru a putea recupera decalajele faţă de ţările dezvoltate - se arată în cel mai recent raport al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Infrastructura reprezintă un element foarte important în acest sens,pentru că sprijină integrarea geografică şi socială şi stimulează comerţul şi investiţiile străine.
De altfel, în raportul BERD este menţionat faptul că necesarul de investiţii în infrastructură în regiune va ajunge, în următorii 5 ani, la aproape jumătate din totalul cheltuielilor bugetare.
România a înregistrat în ultimii ani o evoluţie importantă în direcţia convergenţei cu performanţele economice ale statelor dezvoltate, însă, această performanţă a fost inegal distribuită în rândul cetăţenilor ţării, existând încă multe inechităţi şi diferenţe între diversele categorii de oameni, inclusiv la nivelul incluziunii financiare - reiese din cel mai recent raport asupra tranziţiei, realizată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
În acest moment, economia României creşte peste potenţialul pe baza dinamicii consumului şi a creşterilor salariale, necorelate cu îmbunătăţirea productivităţii muncii - spune directorul pentru ţara noastră al BERD, Matteo Patrone, care militează pentru un alt tip de dezvoltare.
Matteo Patrone: Pentru a putea continua şi posibil accelera în direcţia convergenţei, România, la fel ca multe alte ţări din regiune, necesită un nou model de creştere, bazat pe inovare şi pe integrarea în lanţurile de valoare adăugată globale. Este convingerea mea că România este foarte bine plasată pe această cale tranformare, datorită capitalului uman şi a tehnologiilor de vârf, cum ar fi IT, industria aerospaţială, sau cea auto. Sunt, însă, o serie de ingrediente care lipsesc sau trebuiesc să fie dezvoltate, parte dintre ele legate de reformele structurale. Cred că infrastructura este un element esenţial, pentru că sprijină incluziunea socială şi integrarea geografică, dar creşte şi productivitatea, deoarece deshide calea schimburilor comerciale şi investiţiilor străine directe. Conform calulelor BERD pentru întreaga regiune din care face parte şi România este nevoie de investiţii în infrastuructură de 1.900 de miliarde de euro, în următorii 5 ani.