România "are nevoie de specialişti în afaceri europene"
MasterPlanul pentru pregătirea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE e aproape gata. Mai trebuie construit un corp de elită pe problematică europeană.
Articol de Carmen Gavrilă, 25 Octombrie 2016, 00:49
MasterPlanul de acţiuni prioritare pentru pregătirea, din punct de vedere administrativ şi tehnic, a preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în 2019, e aproape gata, spune premierul Dacian Cioloş.
Însă, mai trebuie construit un corp de elită al administraţiei româneşti pe problematică europeană.
Perioada în care România va prelua preşedinţia Uniuniiva fi una complicată.
Vor fi pe final negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniune, va începe campania electorală pentru alegerile parlamentare europene, dar vor fi şi negocieri privind viitorul exerciţiu bugetar de după 2020.
Deocamdată, nu este clar ce priorităţi îşi propune România pentru mandatul său, pentru că decizia, după cum a spus premierul Dacian Cioloş, trebuie luată de guvernul care va fi format după alegerile parlamentare din decembrie.
Dar, cum Bucureştiul a fost întotdeauna interesat de vecinătatea imediată a Uniunii, e posibil ca politica de vecinătate să fie printre priorităţi.
Dacian Cioloş:Cred că se degajează un interes din partea României pentru viitorul politicii de vecinătate, apropo şi de Uniunea Europeană ca şi actor global, agenda digitală şi piaţa unică digitală, că este un element esenţial pe care trebuie să progresăm, vom vedea discuţiile care vor avea loc, în perioada următoare, la nivelul european, şi pe consolidarea unei politici industriale europene, unde România poată să aibă un interes.
Problema este că, deocamdată, nu avem suficienţi specialişti în afaceri europene, după cum a avertizat consilierul prezidenţial Leonard Orban.
Leonard Orban:Este absolut necesar, din punctul meu de vedere, ca oamenii care vor fi, cel puţin cei care vor fi şefii grupurilor de lucru, să fie deja pregătiţi la jumătatea anului viitor, astfel încât să poată să activeze în cadrul reprezentanţei României pe lângă Uniunea Europeană.Sigur, în momentul în care se va şti clar, pe partea politică, cine vor fi miniştrii, secretarii de stat care vor gestiona diferitele dosare, şi ei trebuie să intre cât mai devreme în acest proces de pregătire.
În plus, vor trebui făcute alocări financiare chiar de anul viitor.
Premierul Dacian Cioloş a spus că, până la sfârşitul mandatului său, guvernul va pregăti un plan general pentru finanţarea activităţilor care ţin de preşedinţia română a Uniunii.