Romania are nevoie de consens pentru a avea o voce unitară
Romania este bine pregatita pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE, dar are nevoie de consens, a declarat ministrul Victor Negrescu la emisiunea "Serviciul de Noapte"
Articol de Maria Țoghină, 09 Octombrie 2018, 02:43
Romania este bine pregatita pentru preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, dar are nevoie de consens pentru a avea o voce unitară, a declarat ministrul pentru afaceri europene, Victor Negrescu la emisiunea Serviciul de noapte. El a amintit in context, că Romania va trebui sa gestioneze dosare grele precum Brexit-ul, bugetul UE si extinderea Uniunii.
Victor Negrescu: "Avem nevoie să lucrăm cu toţii pentru a fi puternici acolo, când vom exercita acest mandat. Avem nevoie să colaborăm mai bine, să scoatem acest subiect al Cnsiliului Uniunii Europene din dezbaterea politică pentru a putea să vorbim cu o singură voce, extrem de clari, extrem de precişi, acolo când ne vom exercita acest mandat, care trebuie să împingă înainte discuţii pe dosare extrem de importante".
Maria Ţoghină, realizator: Domnule ministru Victor Negrescu, vă propun să trecem în revistă marile tematici de interes ale preedinţiei României, prima temă majoră: Europa convergenţei, creştere, competitivitate, conectivitate; a doua temă majoră: Europa siguranţei; a treia: Europa - actor global; a patra - Europa valorilor comune. Sună foarte bine aceste patru mari tematici asumate de România. Dincolo de formulări, ce înseamnă în mod concret fiecare şi ce ne propunem pe fiecare dintre aceste tematici? Să începem cu prima, Europa convergenţei?
Victor Negrescu: "Pe acest subiect vorbim de creştere, aş vrea să vorbim de faptul că România a înregistrat în ultima perioadă o creştere economică importantă şi trebuie să vorbim despre cum poate această creştere economică să genereze locuri de muncă de calitate şi mai ales o dezvoltare reală.
Vom vorbi de coeziune, practic de importanţa acestei politici comune şi importanţa reducerii decalajelor, vom vorbi de coeziune sub cele trei aspecte ale sale, coeziune economică, socială şi teritorială, adică, practic, să creştem standardele de viaţă ale cetăţenilor, vom vorbi de competitivitate, adică, despre cum putem să fim mai competitivi la nivel mondial - cred că UE trebuie să investească în acest lucru - dar şi de conectivitate, conectivitate digitală, dar şi conectivitate prin ceea ce înseamnă infrastructură, nord-sud, est-vest - e important să vorbim despre aceste aspecte.
Cum se traduc aceste elemente menţionate de mine? Dorinţa noastră este să existe alocări financiare adecvate pentru aceste direcţii şi sprijinirea acelor politici care funcţionează, de exemplu, vom vorbi foarte mult de Strategia UE pentru regiunea Dunării. Vrem să revigorăm această strategie creată de România în urmă cu câţiva ani şi deja am parcurs paşi importanţi în acest sens. România preia în noiembrie anul acesta preşedinţia acestei Strategii comune europene şi vrem să facem nişte lucruri extrem de concrete".
Realizator: Chiar astăzi, se lansează Academia Dunăreană a Inovării Integrale....
Victor Negrescu: "Se lansează mai multe proiecte, societatea civilă e foarte entuziastă, pentru că chiar se întâmplă lucruri. De ce vă spun aceste lucruri? Pentru că România a aplicat, de când sunt ministru, pentru această preşedinţie, am obţinut-o, dar a aplicat şi pentru a deţine secretariatul acestei Strategii, care înainte era deţinut, acest Secretariat, de Germania, de o regiune din Germania şi am câştigat şi acest Secretariat. Practic, ne vom ocupa de toată comunicarea Strategiei pentru următorii ani şi primim fonduri europene pentru acest lucru.
Într-o lună vom lansa, practic, şi acest Secretariat aici, la Bucureşti şi eu cred că e un lucru pozitiv. Deci deja facem ceva. De ce vrem să vorbim de Dunăre? Pentru că noi credem că Dunărea are un potenţial enorm pentru întreaga Europă şi cred că e un potenţial pe care România nu îl fructifică, pentru că nu avem o reglementare europeană, nu avem mai multă implicare din partea UE pentru a folosi acest potenţial. Ori România trebuie să ştiţi că în integralitate, toată ţara, este cuprinsă în această Strategie macroregională. Şi ne dorim pentru Dunăre şi pentru această politică comună ca să folosim potenţialul său din punct de vedere al navigabilităţii, adică, potenţialul pentru transport, potenţialul pentru schimburi culturale în regiune, potenţialul pentru proiecte comune între autorităţile locale, potenţialul în ceea ce înseamnă infrastructura din zona Dunării, inclusiv porturi şi chiar în sensul acesta sunt câteva proiecte demarate, deci, acesta ar reprezenta, cum să spun, nuanţa naţională pe acest subiect economic, social, pus în prim planul agendei noastre pe perioada mandatului nostru în fruntea Consiliului UE".