România ar putea spori prezenţa militară americană pe teritoriul ţării
România ar putea spori prezenţa militară americană pe teritoriul ţării, dacă îşi doreşte acest lucru.
Articol de Florin Lepădatu, 23 Iunie 2020, 07:02
România ar putea creşte prezenţa militară americană pe teritoriul ţării, dacă îşi doreşte acest lucru, iar Baza "Mihail Kogălniceanu" este ideală pentru un element militar expediţionar - consideră secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
El spune că acest lucru ar putea fi justificat în contextul în care Rusia continuă să-şi întărească substanţial capacităţile militare în zona Mării Negre.
Carmen Gavrilă relatează:"Secretarul general adjunct al NATO a explicat că România are o poziţie geografică foarte complexă şi are şi argumente pentru a cere o prezenţă aliată sau americană mai mare în zonă, dat fiind comportamentul tot mai agresiv al Rusiei, care îşi tot creşte în regiune capacităţile militare de mai multe tipuri.
Mircea Geoană: "Cred că este nevoie de a veni cu un set de argumente, care sunt foarte evidente.
Pe de o parte, este legată de prezenţa agresivă şi prezenţa unei consolidări militare ofensive, pe care Federaţia Rusă o are în Marea Neagră şi dinspre Marea Neagră şi doi, aici, baza de la Kogălniceanu, este ideal plasată geografic şi strategic pentru aceste elemente expediţionale, că sunt convins că liderii noştri, militarii noştri, diplomaţii noştri ştiu foarte bine aceste argumente şi sunt convins că acuma sau în perioada următoare îşi vor folosi influenţa şi sofisticarea, pentru a putea să ne avansăm interesele ca ţară."
Mircea Geoană a explicat că, deşi preşedintele Donald Trump a anunţat o scădere a numărului de militari americani din Germania, asta nu înseamnă că prezenţa Statelor Unite în Europa va scădea, ci doar va fi adaptată la noile realităţi strategice.
În ce priveşte China, secretarul general adjunct al NATO a explicat că Alianţa analizează ascensiunea evidentă a Beijingului la nivel global.
Mircea Geoană a menţionat riscul reprezentant de distorsionarea competiţiei la nivel global, când, de exemplu, un stat cumpără idei, oameni calficaţi şi companii, de unde şi proaspăt-adoptatul "Pachet NATO" actualizat, de indici de rezistenţă la riscuri şi ameninţări."