România ar putea intra în recesiune "dacă nu atrage fonduri UE"
România ar trebui să plătească în următorii doi ani 10 miliarde de euro din datoria sa externă, iar specialiştii atrag atenţia asupra necesităţii fondurilor europene.
Articol de Daniel Neguţ, 29 Octombrie 2012, 18:34
Specialiştii în finanţe atrag atenţia că lipsa fondurilor europene şi a unor surse alternative de finanţare pot provoca dificultăţi în următorii doi ani, când se va înregistra un vârf de plată din datoria externă a României.
Problemele de alimentare a bugetului au fost luni în discuţie la Banca Naţională.
În următorii doi ani România ar trebui să plătească 10 miliarde de euro din datoria sa externă şi alte datorii în valută, a subliniat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
El a arătat că există sumele necesare pentru a plăti, însă ar trebui atrase noi finanţări, dar şi fonduri europene pentru a păstra la nivel înalt rezervele valutare ale BNR deoarece în caz contrar am putea ajunge din nou în recesiune.
"Creşterea absorbţiei fondurilor europene este crucială în acest context.
"Dacă nu reuşim să facem lucrul acesta ne va fi imposibil să finanţăm deficitul bugetar, vor fi presiuni de depreciere a cursului şi vom avea din nou recesiune şi criză financiară, Doamne fereşte!", a declarat Ionuţ Dumitru.
Evaziunea fiscală "trebuie redusă"
O altă problemă care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp este reducerea evaziunii fiscale care a adus economia subterană la 30% din PIB, România fiind pe un nedorit loc II în Europa după Bulgaria, a mai spus Ionuţ Dumitru.
Preşedintele Consiliului Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, a declarat că finanţarea prin bursă poate şi trebuie să fie o alternativă la atragerea de fonduri necesare pentru relansarea sectoarelor economice care poate aduce României o dezvoltare durabilă.
"Piaţa de capital sperăm că va prinde o dinamică mult mai importantă anul viitor când sunt aşteptate şi listate pe bursă o serie de companii extrem de interesante pentru investitori şi cu un potenţial foarte mare de eficientizare şi de dezvoltare.
"Dacă ne uităm la faptul că Transelectrica, oferta care s-a încheiat în ultima parte a acestui an, oferta publică secundară a atras o cerere de 50 de milioane de euro, atât de la investitori locali, cât şi de la investitori internaţionali, cred că se poate utiliza şi Bursa, ca una dintre alternativele de finanţare a economiei româneşti", a declarat Lucian Anghel.
Preşedintele Consiliului Bursei de Valori Bucureşti a mai spus că exportul şi-ar putea spori contribuţia la finanţarea economiei, prin creşterea competitivităţii şi vânzarea pe pieţele externe a unor produse cu valoare adăugată mai mare.