România ar putea fi "un exportator important de energie"
Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Jeffrey Franks, a declarat că investiţiile vor veni în România numai atunci când preţurile la energie vor fi cele corecte.
Articol de Paul Poteraşi, 23 Octombrie 2011, 14:34
Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Jeffrey Franks, a declarat într-un interviu pentru Agerpres că România ar putea deveni un exportator de energie dacă ar fi aplicate politicile corecte şi dacă autorităţile ar şti să atragă investiţiile necesare în acest domeniu.
"Energia este unul dintre domeniile în care este cea mai mare nevoie să se înregistreze progrese. Vânzarea pachetelor minoritare şi a celor majoritare de acţiuni în companiile energetice ar trebui să se facă mai rapid, iar reforma legislativă în acest sector trenează şi chiar a rămas în urma programului stabilit.
"România ar putea foarte bine să devină un exportator de energie, în loc să rămână un importator, dacă ar fi aplicate politicile corecte şi dacă autorităţile vor şti să atragă investiţiile necesare de mai multe miliarde de euro", a declarat pentru şeful misiunii FMI pentru România.
Jeffrey Franks a adăugat că investiţiile vor veni în România numai atunci când preţurile la energie vor fi cele corecte, când competiţia va fi onestă şi când climatul de afaceri va deveni favorabil.
Şeful FMI pentru România apreciază că în ceea ce priveşte reforma în întreprinderile cu capital de stat din România s-au fost făcute progrese substanţiale în unele dintre acestea, însă în altele au mai rămas multe lucruri de făcut.
"Reforma în întreprinderile cu capital de stat avansează în mod diferit, de la o companie la alta. În unele cazuri, înregistrăm realizări substanţiale, în altele rămân încă multe lucruri de făcut. Îmi dau seama că unele dintre aceste reforme dau naştere la controverse politice şi sunt dificil de îndeplinit, din motive tehnice.
"Este, însă, esenţial ca ele să avanseze cât de repede este posibil, păstrând o atitudine rezonabilă, astfel încât să stimuleze creşterea şi să permită economiei să devină cât mai puţin vulnerabilă la şocuri", a precizat Jeffrey Franks.
Companiile de stat monitorizate în acordul cu Fondul Monetar Internaţional trebuie să-şi reducă pierderile până la patru miliarde de lei la finele lui 2011, de la 6,6 miliarde de lei la finele lui 2010.
De asemenea, arieratele companiilor de stat trebuie să coboare la 16 miliarde de lei la sfârşitul acestui an, de la 19,7 miliarde lei la finele lunii iunie 2011.