România ar putea fi sancţionată din cauza deşeurilor
Netranspunerea în legislaţia naţională a reglementărilor europene în privinţa managementului deşeurilor ar putea atrage sancţiuni asupra României. Ministrul mediului acuză o parte a autorităţilor locale de dezinteres.
Articol de Paul Poteraşi, 27 Septembrie 2011, 20:11
Potrivit corespondentului Radio România la Bruxelles, Carmen Valică, România ar putea primi un aviz motivat din partea Comisiei Europene, pentru că nu respectă legislaţia europeană privind deşeurile.
Între regulile obligatorii se află reciclarea deşeurilor, ceea ce România nu face decât în proporţie de 1%, restul din deşeuri fiind depozitate în gropi de gunoi.
Avizul pe care România l-ar putea primi ar aduce-o mai aproape de înaintarea cazului către Curtea Europeană de Justiţie, cu cererea de sancţionare financiară.
Potrivit corespondentului Radio România la Bruxelles, Carmen Valică, Comisia Europeană ar urma să ceară României ca în termen de două luni să transpună în legislaţia naţională directiva europeană din domeniul managementului deşeurilor.
Data iniţială până la care trebuia să se întâmple acest lucru era decembrie 2010.
Pentru că Bucureştiul nu a transmis confirmarea adoptării legislaţiei necesare la timp, a primit un prim avertisment, urmat de angajamentul că va face acest lucru până în aprilie anul acesta.
Pasul "opiniei motivate", care ar putea fi decis joi, vine pentru că nici acest termen nu a fost respectat.
Dacă de la luarea acestei decizii vor trece două luni, fără ca Bucureştiul să respecte cererea Comisiei Europene, atunci aceasta poate înainta cazul Curţii Europene de Justiţie, cu solicitarea aplicării de sancţiuni financiare, solicitare pentru care nu ar mai trebui o a doua înfăţişare la Curte.
Deciziile concrete care ar însemna aplicarea în legislaţia naţională a Directivei Europene pe tema deşeurilor, se referă inclusiv la prevederi de genul introducerii principiului "poluatorul plăteşte" sau la "aplicarea eficientă a reciclării deşeurilor".
România nu este singura ţară, faţă de care Comisia Europeană a fost nevoită să intervină pe tema deşeurilor.
În ianuarie, procedura de infrigement a fost deschisă pentru 23 de ţări.
Dintre acestea doar şapte şi-au rezoltvat problemele.
În cazul României, procedura încălcării legislaţiei europene a fost iniţiată de-a lungul timpului pe teme precum funcţionarea numărului de urgenţă 112, reglementarea pieţei de telecomunicaţii sau taxa de poluare auto
Legea se află la Camera Deputaţilor
Legea privind regimul deşeurilor se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, precizează ministrul mediului şi pădurilor, şi până în 2013, România va recicla 50% dintre deşeuri, spune ministrul László Borbély.
Cauzele pentru care România nu reciclează decât 1% din deşeuri, se arată în studii recente, sunt lipsa preocupării pentru acest lucru, slaba cunoaştere a responsabilităţilor autorităţilor locale şi, mai ales, infrastructura insuficientă.
Multe primării nu îşi asumă obligaţia gestionării problemei deşeurilor, spune chiar ministrul mediului, László Borbély.
Astfel că, în multe localităţi, nu se dezvoltă o infrastructură pentru colectarea şi valorificarea lor.
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Roxana Dumitrescu, numărul depozitelor municipale de gunoi este insuficient, iar jumătate din populaţie nu este deservită de servicii de salubritate.
"Legea prevede, şi acum o să fim în fază finală de control, un prim control la primării, începând de anul trecut, din luna iulie, fiecare primărie trebuie să demonstreze că a colectat selectiv cel puţin 15% din deşeuri.
"Dacă nu, atunci pentru fiecare tonă de deşeuri care a fost colectată selectiv, plăteşte 100 de lei. Din informaţiile pe care le am, cam jumătate şi-au făcut treaba, jumătate nu", spune László Borbély.
Ministrul mediului precizează într-un comunicat faptul că România nu a primit încă nicio înştiinţare oficială din partea Comisiei Europene cu privire la avizul motivat pe care intenţionează să-l trimită autorităţilor române.
Singurul document referitor la acest aspect constă într-o scrisoare pentru punere în întârziere a normelor privind deşeurile, transmisă României în luna februarie a acestui an, atunci când termenul de implementare a directivei - decembrie 2010 - fusese depăşit.
László Borbély recunoaşte însă că România are probleme în reciclarea gunoiului.
"Noi reciclăm puţin peste 1% faţă de alte ţări. Ştiţi cât reciclează Belgia? 94%. Ei, n-o să ajungem noi în doi-trei ani la 94%, dar avem angajamentul să ajungem la 50% în curând, în anul 2016-2017.
"Alocăm bani, peste un miliard de euro, ca în fiecare judeţ, până în 2015, să fie pus la punct sistemul", spune ministrul mediului.
Vina randamentului scăzut în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor aparţine, în mare parte, autorităţilor locale, subliniază ministrul Borbély.
România îşi propune să aibă un sistem integrat al deşeurilor în următorii patru ani.
Pentru asta, avem la dispoziţie numai din fonduri europene aproape un miliard de euro, din care au fost cheltuiţi efectiv puţin peste 2%.