România „ar putea ajunge la un deficit bugetar de sub 3% din PIB”
Florin Cîţu estimează că România ar putea să ajungă la un deficit bugetar de sub 3% din PIB.
Articol de Radiojurnal, 14 Februarie 2020, 20:15
Ministrul în exerciţiu al finanţelor, Florin Cîţu consideră că România nu putea evita procedura de deficit excesiv declanşată de Comisia Europeană şi spune că guvernele anterioare ar fi trebuit să ia măsuri pentru scăderea deficitului bugetar.
Liberalul i-a învinuit pentru situaţia creată pe social-democraţi, care au fost la guvernare din 2017 până anul trecut, în noiembrie.
Şeful finanţelor a mai spus că executivul de la Bucureşti va lua măsuri care să ducă la scăderea deficitului, atât prin diminuarea cheltuielilor, cât şi prin creşterea încasărilor la buget.
Florin Cîţu: Vom trimite observațiile noastre şi apoi Comisia va lua o decizie. Eu cred că decizia va fi luată în martie cel mai devreme, dar procedura a început prin acest raport. Măsuri pe cheltuieli deja aţi văzut câteva în 2020: înghețarea salariilor demnitarilor, înghețarea valorii pentru indemnizaţia de hrană și așa mai departe. Astea sunt măsuri pe partea de cheltuieli. Pe partea de venituri sunt măsuri care eu sper să arate rezultate anul viitor, deși cred că o parte vor fi de anul acesta și sunt foarte multe legate de ANAF, informatizarea ANAF și vom vedea dacă și pe partea de fiscalitate, simplificarea modului în care Codul fiscal lucrează în România, dacă sunt și acolo câteva locuri unde putem să creștem veniturile, după cum știți facem o evaluare a Codului Fiscal în acest moment.
Florin Cîţu estimează că România ar putea să ajungă la un deficit bugetar de sub 3 la sută din Produsul Intern Brut abia în 2022, avertizând că dacă ajustarea va fi făcută mai devreme, s-ar produce un şoc negativ.