România anticipează un "raport pozitiv pe justiţie"
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a ţinut să precizeze că raportul anual pe justiţie care va fi publicat în două zile va remarca progresele înregistrate până acum în domeniul justiţiei.
18 Iulie 2011, 19:18
România a făcut demersuri pentru îmbunătăţirea procedurilor judiciare şi pregăteşte intrarea în vigoare a noilor coduri din justiţie, dar nu s-a angajat până la ora actuală într-o reformă profundă a sistemului disciplinar în domeniu - anunţă Comisia Europeană.
Datele vor fi publicate oficial peste două zile, în aşa-numitul raport anual pe justiţie şi asta pentru că România este încă sub supravegherea oficialilor europeni în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
În plus, Bruxellesul constată că, deşi DNA continuă lupta în cazurile de corupţie la nivel înalt, procesele în această chestiune sunt de multă vreme pe rolul instanţelor şi riscă prescripţia, adică cei bănuiţi vinovaţi nu ar mai putea fi pedepsiţi.
Opinia ministrului Teodor Baconschi este că România trebuie să aştepte cu calm şi încredere publicarea oficială a raportului, care va avea loc miercuri.
"România trebuie să aştepte cu atitudinea celui care ştie ce a făcut până acum şi ce mai are de făcut în continuare", a afirmat ministrul.
Teodor Baconschi a insistat că documentul în sine se află în continuare în discuţie între autorităţile române şi Comisia Europeană, până la momentul publicării şi a ţinut să sublinieze că orice document ce apare între timp este unul nefinalizat.
El a făcut aluzie la informaţiile apărute deja în presă şi a spus chiar că "publicarea unor versiuni de lucru nu serveşte cauzei".
Ministrul de externe nu a intrat în detaliile raportului, însă a spus că, în linii mari, România anticipează un raport pozitiv, care semnalează progresele înregistrate până acum în domeniul justiţiei şi care arată că etapa de ajustări şi adaptări legislative şi instituţionale este deja parcursă.
După părerea ministrului Teodor Baconschi, accentul va fi pus de aici înainte pe aplicarea acestor măsuri.
El a mai spus că aşteaptă să fie semnalate în viitorul raport acumulările de rezultate şi de experienţă pe care le-a făcut România.
Aceste semnalări vor fi într-o măsură mult mai mare decât rapoartele precedente.
Sigur, ministrul român de externe a recunoscut că textul va avea şi ceea ce el a numit "unele accente critice, recomandări şi sugestii", dar el consideră că acestea ţin de credibilitatea procesului de monitorizare, a Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi de eficienţa dialogului dintre România şi Comisia Europeană, în continuarea acestui proces de finalizare a reformei în justiţie în România.
Teodor Baconschi nu a dorit să comenteze în niciun fel sau să furnizeze informaţii dacă a discutat cu omologii săi din Olanda, Franţa şi Germania pe marginea acestui raport, despre care, aşa cum ştim, cele trei ţări apreciază că este un moment important, care le va ajuta în aprecierea României, în septembrie, vizavi de aderarea la Spaţiul Schengen.