România "a semnat tratatul de extrădare cu Siria"
Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că tratatul de extrădare între România şi Siria a fost semnat miercuri seară. Actul ar putea favoriza extrădarea omului de afaceri sirian Omar Hayssam în România.
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Noiembrie 2010, 20:16
România a semnat tratatul de extrădare cu Siria, care ar putea duce la extrădarea lui Omar Hayssam.
Cu toate acestea, omul de afaceri sirian are la dispoziţie mai multe proceduri legale pe care le poate folosi, pentru a întârzia sau chiar bloca această procedură.
Extrădarea nu se face automat, ci doar dacă România depune cerere la autorităţile siriene.
Extrădarea este o formă de cooperare judiciară internaţională. Este procedura prin care un stat, numit stat solicitat, acceptă să predea o persoană de pe teritoriul său unui alt stat, numit stat solicitant.
Sunt vizate acele persoane care sunt urmărite penal sau au fost trimise în judecată pentru o infracţiune ori sunt căutate ca să execute o pedeapsă în statul solicitant.
Acesta este cazul lui Omar Hayssam, condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare în România, pentru implicarea sa în răpirea a trei jurnalişti români în Irak, în 2005.
Surse judiciare româneşti susţin că Omar Hayssam s-ar afla acum în Siria, în închisoare, însă extrădarea sa nu este un act automat, după cum a explicat Valentin Contantin, conferenţiar doctor în drept internaţional la Universitatea de Vest, Timişoara.
"Simpla cerere de extrădare nu conduce în mod automat la extrădare, adică la transmiterea persoanelor. Există un drept al persoanei, a cărei extrădare se solicită, să conteste extrădarea în faţa unui judecător local din statul solicitat.
"Instanţele siriene vor hotărî în legătură cu plângerea pe care o va formula individul în cauză. Se cercetează mai multe aspecte, inclusiv se poate cerceta în ce măsură este fondată acuzaţia, în ce măsură în statul solicitant care cere extrădarea persoana a făcut obiectul unui proces echitabil", a declarat Valentin Contantin.
România a semnat cu Siria şi un tratat de transfer de persoane condamnate la închisoare.
Conferenţiarul Valentin Contantin a explicat că Omar Hayssam ar putea fi trimis în România şi în baza acestui tratat, nu doar în baza celui de extrădare.
De asemenea, prin tratatul privind transferul pot fi evitate o serie de proceduri care decurg din cel de extrădare, deci Omar Hayssam nu ar mai putea evita întoarcerea în România prin depunerea de plângeri, "dar", a atras atenţia Valentin Constantin, "aceste lucruri vor fi clare, numai după ce opinia publică va avea acces la textele tratatelor".
Acuzat de terorism, Omar Hayssam a fugit din România în vara lui 2006. Un an mai târziu, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare plus plata a câte două milioane de euro drept despăgubiri pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti români răpiţi în Irak.