România a reușit să depășească pragul de 6 milioane de vaccinați anti-COVID
Specialiști ai Organizației Mondiale a Sănătății atrag însă atenția că este nevoie de mai mult pentru a se atinge noua țintă - încă 2 milioane de persoane vaccinate în 2021.
Articol de Cristina Dumitrescu, 19 Octombrie 2021, 06:38
România a reușit să depășească pragul de șase milioane de persoane vaccinate anti-COVID-19 cu cel puțin o doză. Ritmul campaniei naționale de imunizare continuă să crească; au fost aproape 32.000 de oameni vaccinați în ultimele 24 de ore, cu peste 40% mai mult față de acum o săptămână.
Specialiști ai Organizației Mondiale a Sănătății atrag însă atenția că este nevoie de mai mult pentru a se atinge noi ținte stabilite de autoritățile de la Bucureşti - încă două milioane de persoane vaccinate până la sfârșitul anului și un procent de 70% din populație cu cel puțin o doză până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor.
O analiză a situației actuale a avut loc astăzi, în format online, iar Organizația Mondială a Sănătății a promis României sprijin în eforturile de a îmbunătăți rata de vaccinare. Fostul reprezentant al României la OMS deputatul social-democrat Alexandru Rafila spune că un expert al acestei organizații pentru situații de urgență urmează să ajungă în România pentru a oferi suport tehnic în gestionarea crizei sanitare, întrucât Organizația este îngrijorată de numărul de cazuri de COVID-19 și de rata mare de deces.
"Autoritățile nu au intervenit și acum ne confruntăm cu cea mai gravă situație din Europa în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri și numărul de decese. Recomandările Organizației sunt doar recomandări, autoritățile naționale trebuie să le pună în practică, să reducem cât mai repede numărul de decese. Soluțiile trebuie discutate; soluții unilaterale care nu sunt înțelese și nu sunt acceptate de populație nu vor avea succes. În fiecare săptămână au murit 2.300 de persoane în ultima perioadă, or, lucrul ăsta este inacceptabil pentru o țară europeană. De la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial nu s-a mai produs niciodată o astfel de catastrofă umanitară", a spus Alexandru Rafila.