Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România "a făcut progrese în domeniul Justiţiei"

Comisia Europeană consideră că România a făcut progrese în domeniul Justiţiei, dar exprimă preocupări legate de independenţa sistemului judiciar, se arată în raportul MCV.

România "a făcut progrese în domeniul Justiţiei"
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray. Foto: europa.eu.

Articol de Radiojurnal, 22 Ianuarie 2014, 14:16

Comisia Europeană consideră că România a făcut progrese în domeniul Justiţiei, dar exprimă preocupări legate de independenţa sistemului judiciar.

Comisia a prezentat astăzi raportul cu privire la evoluţia Justiţiei din România elaborat de experţii Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Grey, a sintetizat concluziile raportului.

"De la raportul anterior România a făcut progrese în numeroase domenii.

"Bilanţul instituţiilor cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate a rămas pozitiv în ciuda unor circumstanţe uneori dificile.

"A continuat adoptarea unor modificări legislative necesare şi îndelung aşteptate, iar spiritul de cooperare dintre instituţiile judiciare şi Ministerul Justiţiei contribuie la soluţionarea problemelor de ordin managerial.

"Cu toate acestea, persistă preocupările legate de independenţa sistemului judiciar şi sunt multe exemple de rezistenţă la măsurile în materie de integritate şi anticorupţie", a precizat Mark Grey.

Raportul oferă exemple concrete atât ale progreselor cât şi ale situaţiilor care provoacă îngrijorare.

Raport MCV RomâniaRaport tehnic România

Preocupări legate de independenţa sistemului judiciar

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi la Bruxelles, Cerasela Răduleascu, în raport se arată că persistă preocupări legate de independenţa sistemului judiciar şi ar fi multe exemple de rezistenţă la măsurile în materie de integritate şi anticorupţie.

De exemplu, şi acest exemplu este menţionat de câteva ori în raport, modificarea Codului Penal în decembrie anul trecut fiind privită de către Comisia Europeană ca o atingere adusă sistemului de combatere a corupţiei şi de promovare a integrităţii chiar dacă ulterior Curtea Constituţională a demonstrat funcţionarea sistemului de control şi echilibru declarând această modificare neconstituţională.

În raport se spune că România a făcut progrese în domenii de la ultimul raport pentru că de fiecare dată se evaluează în baza celui anterior.

Bilanţul instituţiilor cheie în domeniul judiciar şi în materie de integritate a rămas pozitiv în ciuda unor circumstane uneori dificile.

Au fost adoptate unele modificări legislative necesare îndelung aşteptate iar spiritul de cooperare dintre instituţiile judiciare şi ministerul Justiţiei contribuie la soluţionarea problemelor de ordin managerial, spune şi Mark Grey.

Atmosferă politică "mai calmă"

Tot el spune că situaţia a beneficiat de o atmosferă mai calmă din punct de vedere politic în ultimii ani.

El a afirmat că în mare imaginea pe ansamblu arată că se poate vorbi de nişte evoluţii pozitive şi durabile.

Ideea este însă să se continue pe această cale. raportul conţine şi recomandări specifice pentru viitor.

Raportul MCV şi intrarea în Schengen "nu trebuie amestecate"

În primul rând, trebuie spus că oficialii Comisiei, Mark Grey cât şi Michele Cercone purtătorul de cuvânt al Ceciliei Malmstrom, comisarul pentru afaceri interne au evitat să facă vreo referire dacă acest raport este pozitiv sau negativ.

În general Comisia nu poate spune că un raport MCV pentru România sau Bulgharia este pozitiv sau negativ.

Mai mult Mark Grey a spus că niciodată în ultimii ani Comisia nu a afirmat vreodată că un raport MCV este pozitiv sau negativ pentru ca acest lucru să fie folosit pentru evaluarea oportunităţii aderării la Schengen a celor două state.

Michele Cercone a spus şi el că sunt două exerciţii diferite şi nu trebuie amestecate.

România şi Bulgaria au fost deja evaluate şi răspunsul pentru Schengen este un da hotărât.

Nu este nevoie de alte criterii.

Comisia va lăsa însă statele membre să evalueze şi şă decidă politic dacă acest MCV este positiv sau negativ şi şă decidă tot ele ce va însemna acest raport pentru atitudiena lor politică faţă de acceptarea celor două state în Schengen.

În concluzie, decizia aderării al Schengen va rămâne în continuare una ce ţine de politica internă a unor state membre.

Prezentarea raportului MCV a fost transmisă Live Video pe siteul romania-actualitati.ro.

Ministrul olandez de externe: Trebuie acordată în continuare atenţie situaţiei din România şi Bulgaria

Ministrul olandez al afacerilor externe, Frans Timmermans, consideră că rapoartele pe justiţie publicate astăzi de Comisia Europeană arată că trebuie acordată în continuare atenţie situaţiei din România şi Bulgaria, pentru că funcţionarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei sunt fundamentale pentru o bună funcţionare a Uniunii Europene.

Într-o reacţie solicitată de Radio România, se menţionează faptul că pentru Regatul Ţărilor de Jos, în decizia legată de aderarea la spaţiul Schengen rapoartele Comisiei continuă să joace un rol important.

Din punctul de vedere al ministrului olandez de externe, o eventuală discuţie legată de aderarea la spaţiul Schengen ar putea fi reevaluată cel mai devreme în luna iunie, la Consiliul European pentru justiţie şi afaceri interne, ne-a transmis corespondentul nostru Claudia Marcu.

Raportul "evaluează obiectiv evoluţiile din România"

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că raportul de astăzi evaluează obiectiv evoluţiile înregistrate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Instituţia subliniază că perioada de referinţă este una mai mare de un an.

Ca de fiecare dată, Comisia Europeană constată menţinerea performanţelor la nivelul instanţei supreme, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ministerului Public, în general, şi al Agenţiei Naţionale de Integritate, mai spune CSM.

Reacţii politice

Social-democraţii susţin că raportul arată că s-au făcut progrese atât în justiţie, cât şi în lupta împotriva corupţiei.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, afirmă că îngrijorările Comisiei Europenele legate de activitatea parlamentului sunt evidente.

"Sunt foarte multe lucruri care trebuie clarificate, trebuie lămurite.

"Acea "marţi neagră" despre care se tot vorbeşte, trebuie explicat exact ce s-a întâmplat atunci, pentru că îngrijorările sunt reale, dar, în rest, raportul este unul mult mai bun decât rapoartele anterioare şi un raport care apreciază efortului guvernului şi chiar le recunoaşte", declară Cătălin Ivan.

Recomandările Comisiei Europene ce ţin de activitatea parlamentară vor fi evaluate de către senatori şi deputaţi - afirmă Alina Gorghiu, deputat liberal.

"Încurajările le vom lăsa în urmă, şi laudele le vom lăsa în urmă, şi vom avea grijă ca toate observaţiile critice să fie analizate pentru a putea menţine direcţia progresului în materie de justiţie şi independenţa în justiţie", a precizat Alina Gorghiu.

Pe de altă parte, opoziţia susţine că raportul reflectă lipsa de transparenţă atât în ceea ce priveşte activitatea parlamentară, dar şi în măsurile de reformă ale guvernului.

Iuliu Winkler, eurodeputatul UDMR: "Din păcate, nici în parlament nu există dialogul politic necesar, dar nici dialogul cu societatea nu este unul potrivit, iar guvernul cred că a uitat pur şi simplu că în România există instituţia dialogului social, care nu este o oopţiune, este o obligaţie".

Fostul premier, Emil Boc, afirmă că raportul evidenţiază regresul democraţiei şi al statului de drept în România.

"Este o moţiune de cenzură, practic, la adresa Guvernului României şi a guvernării USL.

"Dacă nu au o moţiune de cenzură în parlament, pentru că au 70%, din nefericire este mai dureroasă moţiunea de cenzură care vine de la Bruxelles, prin MCV", spune Emil Boc.

Fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, susţine că deşi raportul apreciază activitatea unor instituţii în lupta împotriva corupţiei, totuşi este inadmisibil ca România să primească un al treilea raport negativ în privinţa respectării statului de drept.

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor
România 22 Decembrie 2024, 17:21

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor

Mesajul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţia Română.

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor
Unde sunt condiții bune de schiat în țară
România 22 Decembrie 2024, 16:55

Unde sunt condiții bune de schiat în țară

Turist: Noi mereu mergeam în Poiană, dar aici e superb.

Unde sunt condiții bune de schiat în țară
Consultări la Palatul Cotroceni
România 22 Decembrie 2024, 13:36

Consultări la Palatul Cotroceni

La Palatul Cotroceni au fost invitate pentru discuții toate partidele parlamentare, dar deja reprezentanții AUR au boicotat...

Consultări la Palatul Cotroceni
FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
România 22 Decembrie 2024, 13:18

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio

La monumentul din fața Sălii Radio, foști și actuali angajați ai Radiodifuziunii Române, cadre militare și reprezentanții...

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
România 22 Decembrie 2024, 12:47

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"

Excesele alimentare sau de băuturi alcoolice pot avea uneori consecințe mortale. În toate județele, în zilele de sărbătoare...

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
România 22 Decembrie 2024, 12:04

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță

Proprietarii de hoteluri și pensiuni din Clisura Dunării și Băile Herculane spun și ei că posibila eliminare a tichetelor de...

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
România 22 Decembrie 2024, 11:41

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte

Nouă cetățeni români care se aflau în insula Mayotte au fost preluaţi de o aeronavă aparținând Forțelor Aeriene Franceze.

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
România 22 Decembrie 2024, 10:23

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române

11 persoane și-au pierdut viața pentru a apăra Radioul public, una dintre instituțiile asupra căreia, în urmă cu 35 de ani, a...

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române