România a cheltuit 60% din fondurile UE alocate în perioada 2007 - 2014
Conform previziunilor Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbţie ar urma să ajungă la peste 75% anul acesta, prin plata proiectelor care nu sunt încă finalizate.
Articol de Sergiu Şteţ, 06 Februarie 2016, 15:34
România a reuşit să cheltuiască până la sfârşitul anului trecut aproximativ 11 miliarde din cele peste 19 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană din bugetul perioadei 2007-2014. Suma atrasă reprezintă aproape 60% din fondurile puse la dispoziţie.
Conform previziunilor Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbţie ar urma să ajungă la peste 75% anul acesta, prin plata proiectelor care nu sunt încă finalizate.
În ceea ce priveşte banii alocaţi pentru perioada 2014-2020,
România este în întârziere cu adoptarea mai multor măsuri obligatorii pentru a putea solicita fonduri europene.
România are restanţă la 23 din cele 36 de condiţii obligatorii de îndeplinit până la sfârşitul acestui an pentru a putea depune proiecte finanţate din fonduri europene.
Printre acestea sunt înfiinţarea autorităţii de reformă feroviară, realizarea planului naţional de gestionare a deşeurilor sau constituirea şi începerea funcţionării efective a Consiliului Naţional pentru Competitivitate.
Cele 23 de măsuri obligatorii, aşa-numitele condiţionalităţi ex-ante, trebuie îndeplinite înainte ca România să aibă dreptul de a propune proiecte cu finanţare europeană.
În cazul în care condiţionalităţile vor fi îndeplinite anul acesta ar urma să fie trimise către Comisia Europeană cereri de finanţare pentru 43 de proiecte majore de infrastructură rutieră, de cale ferată, inclusiv magistralele cinci şi şase de metrou, precum şi infrastructură de apă canalizare.
Pentru îndeplinirea condiţiilor obligatorii, autorităţile române au decis desemnarea de persoane responsabile pentru fiecare măsură, organizarea de reuniuni săptămânale cu ministerele implicate, raportarea lunară a stadiului de îndeplinire şi reuniuni lunare ale premierului cu miniştiri in subordinea cărora se află instituţiile responsabile cu adoptarea măsurilor obligatorii.