Româncele din Roma cu mărțișoare în piept la Coloseum
Aproximativ 50 de românce din capitala italiană și din împrejurimi au sărbătorit împreună prima zi din martie la Coloseum și la Ambasada României la Roma.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Martie 2015, 12:14
Aproximativ 50 de românce din capitala italiană și din împrejurimi au sărbătorit împreună prima zi din martie la Coloseum și la Ambasada României la Roma, îmbrăcate în costume populare și cu mărțișoare în piept.
La Coloseum românii s-au strâns în număr de 80, deoarece au venit și câteva zeci de bărbați, unii în costume populare, pentru a participa la acțiunea intitulată ”Noi suntem aici”. Este vorba de un proiect conturat în urma cu un an ce constă în realizarea unui videoclip în diferite locuri istorice din Roma cu participarea voluntară a conaționalilor noștri din capitala italiană pentru a demonstra atât prezența românească la Roma, cât și pentru a evidenția frumusețea costumelor populare din țara noastră. Inițiatorul și coordonatorul acestui proiect este Marius Lupu, vice-președintele Asociației ”Noi suntem români” și membru la Asociația ”Spirit Românesc” din Roma.
Foto: Elena Postelnicu.
”Prin acest videoclip - explică Marius Lupu - se dorește să se transmită că toți românii de pe teritoriul italian își păstrează tradițiile, cultura și obiceiurile românești”. Primul popas a fost la Coloseum, un al doilea ar putea fi la Columna lui Traian, de Ziua Romei (Natale di Roma), la 19 aprilie, când în capitala italiană vor veni din România și dacii de la „Insieme per construire il futuro” și Nimfele Daciei de la Zalău.
Prima întâlnire de la Coloseum a ținut aproximativ trei ore
S-au făcut fotografii, s-a filmat o parte din videoclip și s-a strigat în repetate rânduri ”Noi suntem aici”, ”Noi suntem români” și s-a cântat și dansat o horă moldovenească. S-a alăturat grupului de conaționali și cântăreața de muzică populară Ionica Stan, interpretul și scriitorul George Lupașcu, scriitoarea Eliza Pușcoi, grupul Arpegio și Adrian Moșteanu de la grupul vocal Roua.
Liliana Stoica a sosit printre primele la Coloseum pentru a marca Săbătoarea Mărțișorului, îmbrăcată cu un costum popular din Suceava ”pentru ca să vadă toată lumea, că noi, românii din Roma, de aici, din Italia, nu ne-am uitat portul, nu am uitat de unde am plecat, ne iubim țara, dar lucrăm în străinătate pentru a ne întreține familia”. Femeia are tricolorul la brâu, dar și în mână, ”pentru ca să vadă toată luema că suntem români” completează Liliana, stabilită de șase ani la Roma.
Alte românce au venit în costume populare, dar și cu mărțișoare în piept. ”Da, am zis să punem ceva specific nouă, românesc. Ne pregătim de sărbatoare, de primăvară. Asteptăm zile mai bune, să zicem” spuen Mihaela Taranciuc din Onești, stabilită la Roma cu soțul și copilul lor de opt ani. ”Vrem să facem ceva frumos și să le transmitem celor de acasă ceea ce simțin noi. Poate că noi simțim mai mult decât ei ce înseamnă tradiția, ce înseamnă frumosul, ce înseamnă lipsa lor, a celor de acasă” mai completează Mihaela Taranciuc, care dupa întâlnirea de la Coloseum s-a îndreptat cu grupul de românce spre Ambasada României la Roma.
Îngrijitoarele românce au sărbătorit Ziua Mărțișorului la Ambasada
”A fost de fapt o idee a româncelor și noi ne-am bucurat foarte mult să le ajutăm să poată să o pună în practică, pentru că ni s-a părut fumos și simbolic ca de 1 martie să primim femeile românce la Ambasadă și le-am așteptat în primul rând pe cele care lucrează la Roma ca și badante, ca și îngrijitoare” ne explică gazda acestei sărbători, ambasadorul României în Italia, Dana Manuela Constantinescu.
Foto: Elena Postelnicu.
”Întâlnirea a fost una simbolică și am transmis prin intermediul celor care au fost astăzi la Ambasadă mesajul nostru și urările noastre la început de primăvară către toate femeile românce din Italia” a completat ambasadorul, profund emoționat la finalul micului spectacol susținut de copii români. ”Copiii care au spus poezii în limba română m-au emoționat foarte mult pentru că, după cum știți, eu țin foarte mult la acest aspect și întotdeauna le atrag atenția românilor din Italia să facă tot ce depinde de ei pentru ca micuții să nu uite să vorbească românește sau cei care sunt născuți în Italia să învețe să vorbească românește. Este foarte important și totul pornește din familie. Dacă familia are grijă de limba română, copiii vor ști să vorbească românește” consideră Dana Constantinescu.
Cele aproximativ 40 de îngrijitoare au fost primite la Ambasada cu mărțișoare și cu dulciuri tradiționale. Emoțiile erau mari pentru aceste femei, care au pășit pentru prima dată în viața lor pragul unei instituții românești din Italia.
Rahela Ardelean, originară din Timișoara, lucrează la Roma de patru ani și mărturisește că a fost încântată de această vizită la Ambasada, ”de primirea făcută de doamna ambasador și de programul artistic prezentat de colegii noștri. Mă simt într-adevăr că sunt româncă. Întotdeauna le spun prietenelor mele să nu uite, că oriunde ar fi, trebuie să încerce să se unească și să se ajute reciproc și să nu profite una de alta” spune Rahaela Ardelean.
La evenimentul de la Ambasada României de la Roma, a venit special de la Terni, scriitoarea Liliana Nechita, care pentru mulți ani a fost badanta (îngrijitoare), pentru a prezenta cartea sa: ”Cireșe amare”, o poveste amară despre viața unei îngrijitoare, o poveste care povestește despre o realitate care în țara noastră nu este cunoscută.