Româncele au cea mai scăzută speranţă de viaţa din UE
Femeile din România, au cea mai scăzută speranţă de viaţă, la nivelul Uniunii Europene; aproximativ 76 de ani, spre deosebire de Franţa, unde vârsta este de 84 de ani.
08 Decembrie 2010, 15:03
Femeile din România au cea mai scăzută speranţă de viaţă, din Uniunea Europeană.
Potrivit unui studiu, realizat de Comisia Europeană şi Organizaţia pentru Cooperarea Economică şi Dezvoltare, aceasta este cu opt ani mai mică, decât speranţa de viaţă a femeilor din Franţa.
Datele din 2008, ale raportului, arată, de asemenea, că mortalitatea infantilă, în România, era cea mai ridicată din Uniunea Europeană.
Raportul realizat de Comisia Europeană şi Organizaţia pentru Cooperarea Economică şi Dezvoltare cuprinde date legate de sănătate, din 31 de ţări europene.
E vorba de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Norvegia, Elveţia şi Turcia. Autorii studiului afirmă că speranţa de viaţă, la naştere, e în creştere, în Uniunea Europeană. Femeile din România, însă, au cea mai scăzută speranţă de viaţă, la nivelul Uniunii Europene; aproximativ 76 de ani, spre deosebire de Franţa, unde vârsta ar fi 84 de ani.
"În primul şi în primul rând, factori sociali, adică nivel de trai, mod de alimentaţie mai mult sau mai puţin sănătos, accesul la îngrijiri de sănătate, siguranţa zilei de mâine, stresul cotidian. Deci, sunt factori, dintre care unii nu pot fi stăpâniţi, din punctul de vedere al asistenţei medicale", spune Constantin Cârstea, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România.
În privinţa mortalităţii din toate cauzele, România se afla, în acest clasament, pe locul patru, după Lituania, Letonia şi Bulgaria. Bolile cardiovasculare erau, în 2008, principala cauză a mortalităţii în toate ţările Uniunii Europene, mai afectaţi erau bărbaţii.
A doua cauză a mortalităţii, la nivelul Uniunii Europene, este cancerul, potrivit documentului.
Şi la acest capitol, bărbaţii sunt cei mai afectaţi. În privinţa deceselor provocate de toate tipurile de cancer, România se afla, în 2008, undeva la mijlocul clasamentului.
Studiul arată că accidentele rutiere reprezintă, în multe ţări europene, principala cauză a mortalităţii printre tineri, în special băieţi.
Dacă în perioada 1994-2008, în Estonia, numărul deceselor în accidente a scăzut cu aproape 80%, în România şi Bulgaria acestea au crescut; ţara noastră ajungând pe locul doi în clasament, după Lituania.
La mortalitate infantilă, în 2008, România se afla pe locul doi, în datele primite din cele 31 de ţări; doar Turcia stătea mai rău.
Totuşi, datele din urmă cu cinci ani arătau că tinerii români, cu vârsta între 11 şi 15 ani, consumau zilnic fructe, în cantităţi mai mari decât copiii din Olanda, Marea Britanie sau Suedia, însă, din păcate, informaţiile nu sunt la fel de roz, în privina numărului de doctori la mia de locuitori. Mai prost decât România, stăteau, aici, Polonia şi Turcia.