Romalimenta cere amânarea schimbării tipului de etichetare
Reprezentanţii Romalimenta se declară neîncrezători că introducerea unei alte modalităţi de etichetare pentru alimente, impusă de UE, va fi eficientă pentru clienţii români.
Articol de Radiojurnal, 04 Decembrie 2014, 21:07
Romalimenta cere amânarea cu jumătate de an a schimbării tipului de etichetare pentru produsele alimentare, impuse de noul Regulament al Uniunii Europene şi garantează păstrarea constantă a preţurilor la produsele alimentare.
Reprezentanţii acestei industrii se declară neîncrezători că introducerea unei alte modalităţi de etichetare va fi eficientă pentru clienţii români.
Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, precizează că procesatorii ar putea înregistra, chiar, o pierdere foarte mare, care s-ar transpune într-o creştere a preţurilor.
"Dacă s-ar schimba de mâine complet toate etichetele vechi ar dispărea, ar fi o pierdere, şi ar fi o pierdere formidabilă în rândul procesatorilor. Costurile suplimentare se duc în preţ că în altă parte nu au unde să se ducă. Or în toată Europa s-a admis că există o perioadă de graţie. Ori de câte ori se schimbă ceva şi se schimbă brusc, toate schimbările apar în preţ.
"Printr-o perioadă de graţie am încercat să preîntâmpinăm orice tentativă de mărire a preţului. Nu mai există argumentul: am etichetă trebuie să le consum, le-am aruncat, am cheltuieli suplimentare", a spus Sorin Minea.
Noul Regulament al Uniunii Europene, care prevede etichetarea produselor alimentare, astfel încât să ofere informaţii despre cantitatea de substanţe nutritive ale produsului şi valoarea sa energetică, ar urma să intre în vigoare din 13 decembrie.