Rolul Parlamentului European
De anul acesta, cele trei mari instituţii definitorii ale Uniunii - Parlamentul, Comisia Europeană şi Consiliul European - vor interacţiona altfel.
Articol de Carmen Gavrilă, 31 Martie 2014, 13:51
Românii au reprezentanţi nu doar în Parlamentul de la Bucureşti, ci şi în cel European.
Pe 25 mai vom alege mult mai mult decât deputaţii din Parlamentul European.
Iată ce au declarat românii despre relevanţa alegerilor europarlamentare.
"O reprezentare corectă a drepturilor cetăţenilor, în raport cu celelale ţări din Uniunea Europeană".
"Când ne vom alinia şi noi cu ţările dezvoltate şi economic, şi politic, şi social?"
"În primul rând, să reprezinte România cu demnitate".
De anul acesta, cele trei mari instituţii definitorii ale Uniunii - Parlamentul, Comisia Europeană şi Consiliul European - vor interacţiona altfel.
Audio: Rolul Parlamentului European.
Încă nu este clar dacă mai armonios ori nu decât până acum, pentru că parlamentul are atribuţii sporite şi pentru că majoritatea parlamentară care se va forma va alege viitorul preşedinte al Comisiei Europene, adică echivalentul unui prim-ministru.
Anul electoral european se va încheia cu instalarea în funcţie, estimată pentru 1 noiembrie, a noii echipe de comisari europeni.
Deja sunt negocieri pe holurile instituţiilor europene, între cancelariile naţionale şi urmează negocieri între viitorii eurodeputaţi, negocieri care ar putea fi complicate de bagajele pe care le vor aduce în Parlamentul European aşa-numiţii eurosceptici, mai mereu menţionaţi cu ton îngrijorat în discursul public.
Agnes Nicolescu, expert al Institutului European din România, explică:
"Consecinţele creşterii în popularitate a euroscepticilor şi a partidelor populiste au fost vizibile în mandatul actual, la nivelul politicilor interne. De exemplu, în Olanda, în Danemarca, chiar şi în Franţa am văzut anumite nuanţe în ce priveşte discutarea unor teme precum de liberă circulaţie în Uniunea Europeană. Acestea au fost după aceea transpuse în discursul european".
Sunt multe posturi înalte de împărţit în Uniunea Europeană.
Pe lângă cel de preşedinte al Comisiei Europene, mai sunt cel de înalt reprezentant pentru politică externă şi cel de preşedinte al Consiliului European, aşa că statele membre îşi vor decide reprezentanţii pentru aceste posturi în funcţie de negocierile din şi între grupurile politice, negocieri în care un cuvânt greu au şi birocraţii din sistemul instituţional al Uniunii.