Rolul bugetului de stat ca ancoră de predictibilitate
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că este nevoie de un parteneriat real cu mediul economic și social .
Articol de Florin Lepădatu, 16 Decembrie 2021, 20:27
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că este nevoie de un parteneriat real cu mediul economic și social și, de asemenea, să se acționeze împreună pentru dezvoltarea țării.
Prezent la un forum economic el a precizat că este nevoie de acest lucru pentru că România se află într-o situație de dezechilibru major pe marii indicatori macroeconomici.
Reporter: Iulian Olescu - ”Ministrul de Finanțe spune că poate cel mai important dezechilibru este faptul că s-a generat o economie de consum, foarte vulnerabilă și necapitalizată, iar acolo unde insulele de procesare și export au început să răsară statul nu a fost întotdeauna partenerul corect, care să le ajute să se dezvolte și să creeze bunăstare, pe orizontală și verticală. Adrian Câciu declară că va permanentiza dialogul cu mediul de afaceri prin crearea unei comisii consultative şi vorbește despre rolul bugetului de stat ca ancoră de predictibilitate.
Adrian Câciu: ”Bugetul acum se face pentru a oferi mediului de afaceri un instrument de predictibilitate, un instrument de plan de business pentru ceea ce înseamnă investițiile publice, un instrument de bugetare, un business pentru stimulii economici care pot veni și, pe de o parte, sunt granturi directe de la bugetul de stat, ajutoare de stat, mărim plafonul, mărim și zona de grant din ajutor. Nu suntem într-o situație foarte roză. Dincolo de faptul că creşterea economică agregată începe să încetinească și dă semne de gripare, zona capitalului este o zonă în suferință. Or, în contextul actual și în contextul de volatilitatea a unor indicatori macroeconomici care nu ne duc într-u confort de credibilitate, eu zic că este foarte bine să avem bugetul ca să nu avea o pierdere pe cursul valutar.”
Adrian Câciu a mai precizat că taxa de solidaritate este exclusă în acest moment, pentru că trebuie evaluat întâi cum se aplică actualul regim fiscal, însă a adăugat că se intenționează reducerea plafonului de cifră de afaceri până la care o societate este considerată microîntreprindere.”