Robocop de Babadag
În oraşul Babadag din judeţul Tulcea, 12 politişti poartă în timpul serviciului minicamere de luat vederi care le înregistrează permanent activitatea.
Articol de Irinel Călin, Tulcea, 21 Februarie 2018, 09:51
În cadrul unui proiect pilot implementat de Inspectoratul General de Poliţie, în oraşul Babadag din judeţul Tulcea, 12 politişti poartă în timpul serviciului minicamere de luat vederi ce le înregistrează permanent activitatea.
Proiectul în valoare de numai 98.000 de lei este cofinanţat de statul elveţian şi îşi propune promovarea conceptului de poliţie de proximitate.
Poliţiştii din oraşul Babadag, judeţul Tulcea se poate spune că au cea mai monitorizată activitate din toată Poliţia Română. Toţi cei doisprezece poliţişti de la ordine publică şi poliţia rutieră poartă în timpul serviciului minicamere de luat vederi ce le înregistrează permanent activitatea.
Comisarul şef de poliţie Marian Dumitrache, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Tulcea a vorbit despre utilitatea acestor camere de luat vederi în activitatea de teren: În primul rând asigură un autocontrol al poliţistului, acesta ştiind că are asupra sa un instrument ce preia imagini şi sunete. În al doilea rând, pe lângă acest autocontrol al poliţistului, avem şi latura asigurării probaţiunii unor infracţiuni săvârşite în medii ostile, unde declaraţiile martorilor sunt greu de obţinut şi atunci acest instrument este foarte util în activitatea noastră curentă.
Pentru că aceste camere de luat vederi pot surprinde persoane a căror drept la imagine trebuie respectat, doar înregistrările ce fac obiectul unor dosare de cercetare vor fi stocate. Chiar şi în acest caz utilizarea imaginilor se face cu acordul instanţei.
Aceste înregistrări respectă cadrul legal în ceea ce priveşte securitatea datelor, respectiv aceste date pot fi prelucrate doar la solicitarea judecătorului. Deci protecţia şi securitatea acestor înregistrări este absolută, a mai declarat adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Tulcea.
Proiectul aflat în derulare doar în oraşul Babadag din judeţul Tulcea a fost cofinanţat de statul elveţian şi dacă se va dovedi că îmbunătăţeşte comunicarea dintre Poliţie şi Comunitate, pe principiul poliţiei de proximitate, ar putea fi extins şi în alte judeţe din ţară.