Ritualul lolelor, pe străzile Sibiului
Centrul istoric al Sibiului a fost invadat sâmbătă, de peste 150 de lole, personaje mascate şi costumate în alb şi negru care, potrivit tradiţiei, alungă iarna şi spiritele rele.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 16 Februarie 2011, 16:02
Timp de două ore, lolele au străbătut pieţele medievale ale Sibiului, făcând mult zgomot din talăngi şi pocnind din bice.
Şi tot potrivit tradiţiei, lolele au împărţit gogoşi spectatorilor, cu ajutorul unor cleşti lungi din lemn, cu mai multe braţe.
În total, peste 1500 de gogoşi au fost împărţite sibienilor care au asistat la paradă.
Cei care se costumează în lole pot fi atât bărbaţi, cât şi femei şi pot avea orice vârstă.
Parada Lolelor este un vechi obicei al saşilor din oraşul Agnita şi era strâns legat de un ritual al breslelor de meşteşugari, care avea loc la fiecare început de an, acela de predare a lăzii cu secretele de breaslă de la vechiul la noul staroste. Acest ritual era păzit de lole.
În anul 191, exact acum un secol, breslele din Agnita au organizat pentru prima oară o paradă comună, aceasta fiind forma în care se păstrează şi astăzi obiceiul.
În paradă sunt reprezentate simbolic breslele pantofarilor, croitorilor, blănarilor şi dogarilor, întregul alai fiind păzit de lole care fac zarvă mare cu bice şi talăngi.
După 1989, odată cu emigrarea masivă a saşilor în Germania, obiceiul a dispărut de pe străzile oraşului Agnita dar, în urmă cu cinci ani, el a fost reînviat de locuitorii români.
Acum, la aniversarea unui secol de existenţă a acestui obicei au venit şi 30 de lole stabilite în Germania, tot agniţeni la origine, care duc mai departe obiceiul lolelor în noua lor patrie.
Sâmbătă, pe lângă Sibiu, Lolele din Agnita au poposit şi în comunele Cincu din judeţul Braşov şi Marpod din judeţul Sibiu, localităţi locuite cândva de saşi, unde şi acolo exista un obicei al lolelor, dar sub altă formă.
Duminică, Lole şi-au prezintă obiceiul la ele acasă, pe străzile oraşului Agnita, unde peste 220 de locuitori vor îmbrăca costumul de lolă.
Pentru sărbătoarea din Agnita au fost pregătite aproape 5000 de gogoşi.