Riscurile cauzate de condiţiile meteo extreme "se înmulţesc"
Climatologii atrag atenţia că riscurile la care sunt supuşi oamenii din cauza condiţiilor meteo extreme se înmulţesc şi că acestea ar putea deveni necontrolabile.
Articol de Oana Rusu, 07 Aprilie 2014, 18:49
Vara secetoasă şi fierbinte, care urmează cu fenomene meteo extreme tot mai frecvente poate fi considerată exemplu al efectului schimbărilor climatice provocate de poluare.
Climatologii atrag atenţia că riscurile la care sunt supuşi oamenii din cauza condiţiilor meteo extreme se înmulţesc, iar dacă nu se vor lua măsuri acestea vor deveni de necontrolat.
La o conferinţă organizată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) despre adaptarea zonelor urbane la valurile de căldură, scenariile climatologilor arată că fenomenele la care suntem martori de câţiva ani se vor accentua în deceniile viitoare.
Este vorba despre stresul termic, zile călduroase urmate de unele cu temperaturi scăzute, valori de căldură din ce în ce mai intense, inundaţiile rapide cauzate de ploi torenţiale de scurtă durată şi lipsa polilor pe de altă parte.
Riscuri "de necontrolat"
Deocamdată, aceste riscuri identificate de climatologi sunt moderate, dar în următorii 20 de ani ar putea fi de necontrolat, atenţionează climatologul Roxana Bojariu.
Aceasta subliniază nevoia de implicare a autorităţilor, care trebuie să se documenteze de la specialişti şi să acţioneze în consecinţă.
"O dezvoltare mai armonioasă oraşelor, a localităţilor, în aşa fel încât calitatea vieţii să crească, să nu mai avem probleme cu bătrânii care mor când temperaturile cresc foarte mult.
"Să ştim cu să acţionăm rapid încât să prevenim, să nu mai avem probleme cu inundaţii rapide, dezvoltarea localităţilor să nu se mai facă în zonele inundabile", spune Roxana Bojariu.
ANM este implicată în proiectul internaţional "Sea Risk" privind evaluarea riscurilor la hazardele naturale şi gestionarea situaţiilor de urgenţă în macroregiunea Dunării.
Proiectul îşi doreşte să continue la o mai bună coerenţă regională în evaluarea riscurilor de hazarde naturale şi pregătirea pentru minimizarea efectelor lor la nivel naţional şi local.